Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ollyy / Shutterstock

Moderaterna vill sänka skatten på bensin och diesel

Bensin och diesel kostar mer än någonsin och tär därför på mångas plånböcker. Den inverkan vill Moderaterna lindra genom att sänka skatten på drivmedel. En krona lägre literpris partiet framför sig.

I förra veckan höjdes priset på bensin och diesel fyra gånger. Efter senaste höjningen, den i fredags, kostar nu en liter 95-oktanig bensin vid bemannade drivmedelsstationer 17,39 kronor och en liter diesel 18,72 kronor. Aldrig förr har priserna legat så högt i Sverige.

En del menar att höga priser på bensin och diesel är måsten för att påskynda omställningen till elbilar och att priserna framöver behöver bli betydligt högre. Moderaterna stöder dock inte denna åsikt fullt ut då de anser att många i vårt avlånga land, som är beroende av bilen, drabbas hårt.

Moderaterna har i sin budgetproposition med en sänkning av energiskatten på bensin och diesel. Sänkningen vill partiet ska leda till att priset vid pump sänks med en krona per liter.

– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen – och där vi har höga skatter, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT och fortsätter:

– Vi menar att kostnaden för omställning inte helt kan bäras av den här gruppen.

Skattesänkningen, som är den enskilt största i den budgetproposition som presenteras som ett alternativ till regeringens motsvarighet, kostar enligt beräkningar sju miljarder kronor under 2022 och under efterföljande två år 6,3 respektive 6,1 miljarder kronor.

Sänkningen är en del av propositionens landsbygdspaket om totalt elva miljarder kronor. Dock drar även bilister i storstäder nytta av sänkt skatt på bensin och diesel, något som Moderaterna ser som ofrånkomligt då det är för komplext att sänka skatten på drivmedel endast för landsbygdsbor.
I paketet för svenska landsbygden ingår även en satsning på en miljard kronor för utbyggnad av laddstolpar runt om i landet, 400 miljoner kronor mer än den satsning som regeringen har aviserat, samt pengar öronmärkta för att rädda drivmedelsstationer utanför städerna från nedläggning.
Dessutom vill Moderaterna satsa 250 miljoner kronor mer på vägunderhåll än regeringen.

Förra månaden presenterade regeringen i sin höstbudget förändrad bonus-malus med sänkt bonusdel för ”klimatbilarna” och höjd skatt för bensin- och dieselbilar.