Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CCEM.CH

Moderna bensinbilar spyr ut lika mycket skit som gamla dieselbilar utan partikelfilter

Dagens bensinbilar med moderna, direktinsprutade motorer är många gånger att jämföra med gamla icke-filtrerade dieselbilar sett till mängden cancerogena sotpartiklar de släpper ut. Det visar en ny studie genomförd av forskaren Norbert Heeb.

Den direktinsprutade bensinmotorn dominerar i dag bland bensindrivna motorer. Genom att med hjälp av högt tryck spruta in bensinen direkt in i cylinderns förbränningskammare i stället för i insugsröret ges fördelar som exempelvis lägre förbrukning och högre effekt. Så långt, så gott. Men det finns tydligen mycket i övrigt att önska, inte minst vad gäller partikelutsläppen från direktinsprutade motorer. Det visar en schweizisk studie som har sammanställts av kemisten Norbert Heeb. Han har under en längre tid lyft fram att bensinmotorn i sin nuvarande form inte är speciellt lämplig som framdrivningskälla för framtidens bilar då de släpper ut stora mängder cancerframkallande partiklar. Anledningen är just direktinsprutningen.

Enligt Norbert Heeb släpper en direktinsprutad bensinmotor ut betydligt större mängder av farliga partiklar än vad en modern dieselmotor med partikelfilter gör, ja till och med mer än en äldre dieselmotorer (se nedan). Han går så långt att han jämför direktinsprutade bensinmotorer med gamla dieselmotorer utan partikelfilter.

Nu finns hans forskning dessutom redovisad, en studie där sju olika bensindrivna bilar jämförts tillsammans med en dieseldriven. Studien har bekostats av Competence Center for Energy and Mobility som ingår i schweiziska ETH Domain (en sammanslutning av olika teknologiska forskningsinstitut).

I Heebs studie, som påbörjades 2014, ingår bensinbilar från olika tidsperioder enligt avgasregleringarna Euro 3 (2000), Euro 4 (2005), Euro 5 (2009) och Euro 6 (2014). Euro 6 är den reglering som gäller i Europa just nu. Dieselbilen som används som jämförelse är av Euro 5-klass (5b), det vill säga samma certifiering som alla de miljontals Volkswagen-motorer som släppt ut för mycket kväveoxider vid vanlig körning (till skillnad från i testbänken). Samtliga bilar testades enligt den nya, mer verklighetsbaserade körcykeln WLTP som snart ska ersätta EU-körcykeln.

I tabellen ovan ser vi partiklarna som de olika bilarna släpper ut vid körning enligt WLTP-körcykeln. Värdet som står längst ut till höger om varje stapel indikerar hur många gånger det maximala tillåtna utsläppet överskrids. Det betyder att en 16 år gammal Mitsubishi Carisma med GDI-motor släpper ut 1 700 gånger fler hälsovådliga partiklar än vad dagens gränsvärden tillåter (för nya bilar). Det betyder även att en ungefär tio år gammal bensindriven Volkswagen Golf släpper ut 1 200 gånger för mycket partiklar och att en några år gammal Opel Insignia överskrider gränsvärdet tusenfalt. En Volvo V60 T4F från 2010 eller senare ligger bättre på det men släpper ändå ut 300 gånger mer än vad som är tillåtet i dag. Volvon ligger faktiskt inte långt efter en ny Volkswagen Golf med direktinsprutad Euro 6-bensinmotor.

Referensbilen, en Peugeot 4008 med en gammal Euro 5-dieselmotor med partikelfilter, släpper ut betydligt färre partiklar än samtliga testade bensinbilar med direktinsprutning. Men det ska påpekas att även dieselbilen släpper ut för mycket, hela 45 gånger mer än tillåtet. Tyvärr redovisar inte studien vad en modern dieselbil med Euro 6-klassad motor släpper ut, det bör förhoppningsvis vara ännu lägre värden.

Norbert Heeb säger att dessa fina sotpartiklar hamnar i lungorna hos människorna, och att partiklarna aldrig försvinner när de väl kommit in i kroppens system. Partiklarna är så fina (80-100 nanometer i storlek när de lämnar avgasröret) att de kan ta sig igenom membranen i lungornas alveoler och därmed sprida sig till kroppens blodomlopp.

Och inte nog med det, bland alla sotpartiklar (se bild nedan) hittade studien även den cancerframkallande PAH-föreningen benso(a)pyren som är mycket giftigt. Benso(a)pyren frigörs vid bland annat cigarrettrökning och vedeldning och beräknas årligen döda flera tusen personer i Sverige.

Norbert Heebs slutsats är att ju kvickare bensinmotorer utrustas med partikelfilter desto större vinst för människan. Bland annat Mercedes är på gång med partikelfilter till kommande bensinmotorer, det har vi skrivit om tidigare.

Det finns mer att fördjupa sig i vad gäller studien som genomförts av Norbert Heeb.