Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tom Putt

Modifierade sin Ford Fiesta ST – dog av kolmonoxidförgiftning

Här är en tragisk historia som visar att om man inte vet vad man gör så ska man låta bli det. På grund av ett litet misstag vid modifiering av ett avgassystem finns två unga personer inte längre kvar i livet.

Enligt brittiska Tom Putts Instagram-konto köpte han sin Ford Fiesta ST i slutet av 2014 och var överlycklig. Ett år senare krockade han den och i samband med det tog en iver över för att modifiera bilen – på egen hand. Han bytte till Bilstein-dämpare med tillhörande sänkning och gjorde mycket annat för dyra pengar. Han gick till och med så långt att han började modifiera bilens avgassystem, utan att riktigt ha koll på saker och ting.

Han plockade bort bilens katalysator och sågade ut hål i motorhuven där han placerade luftgaller. Det skulle han aldrig ha gjort, för i december i fjol hittades 20-åriga Tom Putt och hans 23-åriga kamrat Nikki Willis döda i bilen. De hade dött av kolmonoxidförgiftning.

Polisens undersökning har nu kommit fram till hur de båda unga personerna kunde dö av den lukt- och färglösa gasen. Tom Putt hade råkat lämna en glipa där avgassystemet möter motorn, där sipprade avgaserna ut. Dessa smet sedan ut genom Tom Putts egengjorda luftutsläpp i huven och sögs sedan in i ventilationshålen under vindrutan och ut i bilens kupéutrymme.

En mycket tragisk händelse som tydligt visar att om man inte har stenkoll på vad man gör med bilen så ska man låta bli, lämna hellre in den till en firma som kan sina saker.