Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Möjligt fusk kan ha hittats i Mercedes bilar

Mercedes kan vara på väg in i ett blåsväder likt det som Volkswagen-koncernen hamnade i hösten 2015.

Utredare i USA säger sig ha funnit mjukvara i Mercedes dieselmodeller som kan vara olaglig. Informationen kommer från tyska tidningen Bild am Sonntag.

Enligt den har Mercedes en programvara för motorstyrningen som kallas för ”Slipguard” och som känner av om bilen körs i laboratoriemiljö eller på väg. När Volkswagen åkte dit för fusk var det just den här typen av mjukvara som ansågs vara olaglig, det vill säga mjukvara som känner av var bilen befinner sig och på så vis kan justera utsläppen – låga utsläpp vid mätning i laboratorium och höga utsläpp vid vanlig körning på väg.

En annan programvara som hängs ut som misstänkt olaglig kallas för ”Bit 15”. Denna programvara stänger av en del av reningsprocessen efter cirka 2,5 mils körning för att minska användningen av AdBlue-vätska. Enligt Bild am Sonntag är ”Bit 15” skyldig till att Mercedes-bilar släpper ut upp till tio gånger högre nivåer av kväveoxider (NOx) än vad som är lagligt.

Bild am Sonntag har dessutom publicerat epost från Mercedes-ingenjörer där de ifrågasätter de olika mjukvarornas uppgifter, om de är lagliga eller ej.

En talesperson för Daimler har sagt att företaget inte vill kommentera dessa nya uppgifter i media men att de samarbetar med de amerikanska myndigheterna till fullo.

”Myndigheterna känner till dokumenten och inga klagomål har lämnats in. De dokument som Bild har kommit över har uppenbarligen släppts selektivt för att skada Daimler och dess 290 000 anställda”, ska talespersonen ha sagt.

Det är inte första gången som Mercedes är under lupp. 2016 lämnade amerikanska Mercedes-ägare in en stämning mot just Mercedes då de anser att företaget aktivt lurat sina kunder genom att programmera dieselmotorerna till att släppa ut olagliga mängder vid verklig körning.

I fjol våras genomfördes hos Mercedes en polisrazzia och under sommaren misstänkte tysk åklagarmyndighet att över en miljon bilar av märket är manipulerade.