Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Montera bilbarnstolen rätt

En felmonterad bilbarnstol ökar risken för barnen att skadas allvarligt vid en krock. Nu visar en studie från Folksam att efterlevnaden av lagar och rekommendationer brister och att bilbarnstolar inte används eller monteras på korrekt sätt. 

För att barn ska sitta säkert i bilen ska de sitta i en bilbarnstol. Upp till 4–5 års ålder ska de sitta bakåtvända, för att uppnå bästa möjliga skydd

Men det gäller också att barnstolen är rätt monterad. Det är den inte alltid, om man ska tro en observationsstudie som försäkringsbolaget Folksam låtit genomföra utanför 13 förskolor i Storstockholm. 

LÄS OCKSÅ: Bilbarnstol med krockkudde bäst i test 

Endast 41 procent av de bältesmonterade bilbarnstolarna hade monterats korrekt. Det mest förekommande felet var att man inte hade spänt åt underförankringsbanden tillräckligt vid bältesmontering. Då var det tydligen enklare att sätta fast stolen med Isofix-fästen, i 95 procent av fallen hade man lyckats göra rätt. 

Än värre var att tre procent av barnen satt obältade och nio procent av dem under 135 centimeter satt utan lämplig bilbarnstol. Tre procent satt också i en bakåtvänd barnstol bakom en aktiv krockkudde, vilket innebär en potentiell livsfara.