Personen på bilden är inte samma person som i artikeln

Mopedolyckor med dödlig utgång ökar

Trots att försäljningen av mopeder i vårt land gått ned kraftigt de senaste åren så ökar antalet dödsolyckor med mopeder inblandade. Minst åtta mopedister har fått sätta livet till i år.

Hittills i år har åtta mopedister omkommit i Sverige. Det är lika många som under hela 2010. Årets siffra är oroväckande eftersom försäljningen av mopeder i Sverige har sjunkit kraftigt de senaste åren.

– Mycket oroande. I och med att antalet mopeder i trafik minskat medan de allvarliga skadorna ökat. Det är mycket oroande, säger Jan Olvenmo, trafikexpert på försäkringsbolaget If, till SVT Rapport.

Under de senaste tio åren har i snitt tolv mopedister omkommit varje år.

Diskutera: Vad tror du är orsaken till att antalet döda mopedister i trafiken ökar? Själv är jag inte alls förundrad över statistiken när man tänker på många av mopedisterna man ser på gatorna. Vissa kör utan hjälm, många kör långt över tillåten hastighet och ibland ser man tre personer på en och samma moped. Men mest frekvent ser man de unga mopedisterna som totalt saknar vett och logik och är utan respekt för trafiken då de i till exempel villakvarten kör fullt järn över korsning efter korsning, utan att slå av på gasen, utan att titta till vänster och höger. Högerregeln existerar inte i unga mopedisters värld vilket är en livsfarlig kombination med många bilisters brist på kunskap om högerregeln.