Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080229-morgan-aeromax
080229-morgan-aeromax
080229-morgan-aeromax
080229-morgan-aeromax

Morgan AeroMax klar för produktion

Morgan AeroMax visade upp sina vågade former på Genèvesalongen för ganska exakt två år sedan. Nu bekräftar Morgan att bilen kommer att byggas. Dessvärre endast i 100 exemplar.

Det är inte varje dag Morgan presenterar en ny modell, så när det väl händer är det bäst att passa på att glädja sig. Och nog bör man glädja sig åt nya AeroMax, eller så gör man det inte. Designen på Morgan AeroMax, såväl som roadstern Aero 8 är av typen älska eller hata. Uppenbarligen var det många som älskade AeroMax när den för två år sedan visades på Genèvesalongen. Enligt Morgan var responsen på konceptet så god att man ganska omgående bestämde sig för att sätta bilen i produktion. Det är dock en väldigt begränsad skara som får njuta av den nya coupén. Endast 100 exemplar ska byggas varav alla är uppbokade sedan länge.

Morgan AeroMax är minst sagt en blandning av gammalt och nytt. Den moderna aluminiumkarossen är fastbultad i den Morgan-typiska träramen. För kraften står BMW:s 4,8 liter stora V8-motor, vanligen hemmastadd i BMW X5. I AeroMax ger motorn 367 hästkrafter som hjälper bilen att ta sig från 0-100 km/h på 4,2 sekunder. Toppfarten anges till drygt 270 km/h. Förutom att vara den kanske mest strömlinjeformade bilen från Morgan, är AeroMax den första Morgan med automatisk växellåda. Den sexväxlade ZF-lådan hävdas av Morgan vara den snabbaste i världen. Den uppgiften finns det anledning att ta med en nypa salt. Enligt Morgan sänker växellådan även koldioxidutsläppen, som anges till 262 g/km.

I övrigt är Morgan AeroMax faktiskt en ganska modern bil. Däcktrycksmätare finns, såväl som farthållare, ABS-bromsar och airbags. Den läckert tvådelade bakrutan är inte så opraktisk som den ser ut. Båda rutorna går att öppna på elektronisk väg. Tillverkningen av AeroMax börjar i dagarna i Malvern och de första bilarna når sina ägare inom kort.