Morgan byter chassi – efter 84 år
Morgan Motor Company är företaget som gärna håller fast vid beprövad teknik, men nu är det slut för deras stålchassi som har använts sedan innan andra världskriget.
1936 tog Morgan, som grundades 1910 (efter att första prototypen byggts 1909), i bruk sitt chassi baserat på en stålram. Konstruktionen utvecklades för märkets nya satsning, nämligen fyrhjuliga bilmodeller.
Först ut var modellen 4-4 vars modellbeteckning står för fyra hjul och fyra cylindrar. Den enkla konstruktionen med bladfjädrar bak och så kallad ”sliding pillar”-fjädring fram har sedan dess använts på Morgans samtliga fyrhjuliga modeller genom åren, bortsett från Aero-serien samt andra generationen Plus 8.
MISSA INTE: Vi kör Morgan Plus 8
Men nu är det slut på chassit med stålram, aluminiumkonstruktionen, kallad CX-Generation, som introducerades i samband med Morgan Plus Six i mars 2019 tar över helt.
Sista stålramschassit tillverkades alldeles nyligen och lämnade fabriken i brittiska Malvern i förra veckan. Det sista exemplaret placerades under en Plus 4 70th Anniversary Edition, den sista av 20 byggda som markerade 70 år med modellen Plus 4 (1950-2020). Den ”historiska” bilen har köpts av en känd Morgan-entusiast som äger flertalet klassiska modeller från biltillverkaren, där pärlan i samlingen är ”TOK258”, det vill säga den Morgan Plus 4 från 1958 som vann 2-litersklassen i 24-timmars på Le Mans 1962.
En 84-årig era är därmed till ända. 35 000 bilar byggdes på stålchassit som exporterades till 65 länder världen över. Många av bilarna rullar än i dag och hålls i topptrim av sina ägare.
Enligt Morgan är det inget annat chassi i världen som har varit i produktion så pass länge, och vi har ingen anledning i att ifrågasätta deras uttalande. Det finns ett antal andra långkörare, exempelvis Land Rover, men som inte riktigt når upp till 84 år.
En vanlig missuppfattning är att Morgans bilmodeller är byggda på ett trächassi. Det är alltså fel i och med att stål och aluminium har använts. Det är i karossförstärkningen (karossramen) som den brittiska biltillverkaren har använt trä, närmare bestämt träslaget ask.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se