Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100614-morgan-evagt
100614-morgan-evagt
100614-morgan-evagt
100614-morgan-evagt

Morgan EvaGT - BMW-motor och plats för fyra

Morgan har stora saker på gång. Nu får vi en första glimt av den helt nya modellen EvaGT som ska premiärvisas senare i sommar. Med plats för fyra åkande och BMW-kraft under huven ska EvaGT återuppliva de gamla sportvagnsidealen.

 Morgan säger att de ska lansera en ny modell vartannat år. Det låter som en tuff uppgift för den lilla brittiska sportbilstillverkaren men de verkar redan ha den första modellen i den stora satsningen redo i startgroparna. Britterna släpper nu den första bilden och lite information om den nya modellen som ska premiärvisas på Pebble Beach Concours d’Elegance i Kalifornien den 15 augusti.

Morgan är fortfarande aningen hemlighetsfulla när det gäller EvaGT men de känner sig redo att berätta att konstruktionen består av ett aluminiumchassi och en handknackad kaross i aluminium. De berättar också att designen är synnerligen avskalad, dolda vindrutetorkare, dolda dörrhandtag och skarpa karossveck skapar en mycket aerodynamisk yta. EvaGT är en fyrsitsig GT-vagn som enligt Morgan hämtar inspiration från efterkrigstidens Bristol 400 och Frazer Nash BMW 328. Morgan vill återvända till eran då det rådde brist på material men överflöd av ingenjörer som under kriget arbetat inom flygindustrin.

Som drivkälla har Morgan valt BMW:s treliterssexa med twinscroll-singelturbo och 306 hästkrafter och 400 Nm. När BMW-spisen monteras i Morgan EvaGT kopplas den till antingen en sexväxlad automatlåda eller en sexstegad manuell låda och den sätter rejäl fart på den endast 1 250 kilo tunga bilen. 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder och toppfarten uppges till 273 km/h.

Morgan EvaGT ska byggas i en begränsad upplaga, varav de första 100 börjar tillverkas 2012. Enligt Morgan blir prislappen konkurrenskraftig.

Läs mer