Morgan EvaGT får magnesiumram

Lanseringen av Morgan EvaGT har skjutits upp två år för att Morgan ska ha tid att utveckla en magnesiumram till bilen, istället för aluminium som tidigare var tanken.

Efter att ha gjort succé med sina trehjuliga bilar kände Harry Frederick Stanley Morgan att det var dags att ta steget upp till fyrhjulingar. 1936 presenterades Morgan 4/4 och med en del modifikationer tillverkas modellen än i dag. Ramen var och är byggd i askträ, något som var vanligare då än nu. 

 Det alternativa tänket med ramar har nu fått ingenjörerna att i stället för att utveckla en ram av aluminium som i Morgan Aero SuperSports, att välja lättviktsmaterialet magnesium till EvaGT. Tanken var att lansera EvaGT på bilsalongen i Genève nästa år men beslutet att använda magnesium innebär att lanseringen kommer dröja minst två år. 

 – Även om den här förseningen är oönskad och oläglig så har vi tagit beslutet att fullfölja de här projekten för att säkerställa att EvaGT går i bräschen för både miljö- och säkerhetsteknologi, säger Morgans vd Charles Morgan, sonson till grundaren HFS Morgan.

 Beslutet att gå vidare med magnesiumprojektet togs efter att Morgan blivit tilldelade 1,4 miljoner pund, motsvarande cirka 15 miljoner kronor, från Storbritanniens tekniska strateginämnd. Morgan menar att magnesium är cirka 30 procent mindre kompakt än aluminium vilket ger ett styvare chassi men med lägre vikt. 

 Prototypen till Morgan EvaGT visades första gången på Pebble Beach Concours d’Elegance i augusti 2010. Den bakhjulsdrivna bilen sades då väga 1 250 kilo, en siffra som nu kan komma att minska tack vare magnesiumramen. Den raka sexan på tre liter och 306 hästkrafter hämtades från BMW och känns igen från BMW:s modeller -35i. I EvaGT hjälper den till att skicka upp bilen i 273 kilometer i timmen med en acceleration upp till100 kilometer i timmen på 4,5 sekunder.