Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Morgan Plus 8 firar 50 år med jubileumsmodell

Brittiska sportbilstillverkaren Morgan är på plats på bilmässan i Genève och med sig har man bland annat en jubileumsversion av klassiska Plus 8. Modellen blir märkets sista med V8 från BMW.

Morgan visar upp två modeller i Genève: Morgan Aero GT och Morgan Plus 8 50th Anniversary Edition.

Den första är en tävlingsinspirerad specialvariant av Aero 8 som endast ska byggas i åtta exemplar (se bildspelet nedan). GT blir också  den sista Aero 8-versionen innan modellen läggs ned.

Den andra modellen, Plus 8 50th Anniversary Edition, är å sin sida en jubileumsmodell till för att fira att är 50 år sedan den första Plus 8-modellen gjorde debut. Lika många jubileumsbilar som år ska byggas och de kommer bland annat lackade i blått med gula detaljer i grillen – samma färger som Morgans klassiska tävlingsbil MMC11 Plus 8 bar. Gult återfinns även på bogseröglan fram och bak.

Morgan Aero GT och Morgan Plus 8 50th Anniversary Edition innebär också slutet på en era. De 58 bilarna blir nämligen de sista från Morgan att bestyckas med BMW:s N62 V8-motor på 4,8 liter. Motorn har använts i Aero 8-bilarna sedan år 2000 (fram till och med 2007 var motorn på 4,4 liter) och i Plus 8-modellen sedan 2012.

BMW själva har dock inte använt motorn sedan 2010.

I Plus 8 50th Anniversary Edition plockar man ut 367 hästkrafter och 490 newtonmeter ur V8:an – det vill säga samma siffror som den vanliga modellen kan stoltsera med.

Plus 8-modellen är en riktig lättviktare och väger in på 1 100 kilo, mycket tack vare ett chassi i aluminium. 0-100 kilometer i timmen går på 4,5 sekunder och toppfarten anges till 250 kilometer i timmen.

Modellen går att få med sexväxlad manuell låda signerad BMW eller sexstegad automat från ZF.

Fotnot: Vilken motor som kommer att ersätta BMW:s N62 V8 har inte avslöjats ännu.