Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080215-morgan-lifecar080215-morgan-lifecar080215-morgan-lifecar
080215-morgan-lifecar

Morgan visar bränslecellsbil i Genève

Världens kanske mest traditionsbundna bilmärke tar ett jättekliv och visar en bil med bränslecellsteknik på kommande Genèvesalongen. Med LifeCar vill Morgan ändra folks syn på bränslecellstekniken.

Den brittiska biltillverkaren Morgan har väl aldrig varit känd för att göra några dramatiska förändringar eller förnyelser i sitt minst sagt smala modellprogram. Men det kan det vara ändring på nu, även om Morgan LifeCAr egentligen inte är någon nyhet. Redan i oktober 2006 berättade Morgan om sina planer på att utveckla en bränslecellsbil. Först nu får vi se resultatet av det långa arbetet. Morgan har varit långt ifrån ensamma om att ta fram konceptbilen. Ett antal olika företag och organisationer har varit delaktiga, bland annat Oxford University. Slutnotan för hela projektet hamnade på dryga 19 miljoner kronor.

Syftet med projektet sägs vara att visa att bilar utan några utsläpp också kan vara roliga att köra. LifeCar bygger i grunden på Morgan Aero 8 och drivs av elmotorer vid varje hjul som får sin kraft från ett bränslecellspaket. Räckvidden är drygt 320 kilometer. Tack vare bromskraftsåtervinning har bränslecellen och vätetanken kunnat göras mindre än vad som annars är normalt. Det är ingen tråkig lermodell som ska visas upp, bilen som skickas till Genève ska vara fullt körbar.

Att döma av bilderna har Morgan skött sin del av arbetet, det vill säga design och montering, med bravur. Retro och futurism ser ut att smälta ihop bra, hur bra får vi se först i mars då bilsalongen i Genève går av stapeln. Någon serietillverkning finns det ingen anledning att förvänta sig, dessvärre.