080911-mosler-mt900-gtr-xx

Mosler MT900 GTR XX – jubileumsmonstret

Mosler Automotive lever lite i skymundan av bland annat de italienska bestarna på supersportbilssidan. Men Mosler kan leverera och då speciellt breda hästkraftstinna monster. Nu firar de 20 år och släpper en jubileumsmodell. Smaka på 600 hästkrafter i en bil som väger drygt ett ton.

1988 levererade amerikanska Mosler Automotive sin första gatlegala supersportbil. Det tänker de nu fira genom att släppa en exklusiv modell, samt en specialvässad version ämnad enbart för oss européer.

För två år sedan i samband med företagets entré i Le Mans utvecklade tyska Mosler-importören en europeisk version av den engelskbyggda MT900 R. Denna fick namnet MT900 GTR och ligger nu till grund för jubileumsutgåvan – Mosler MT900 GTR XX, där de dubbla X:en står för 20 år. Skillnaden mellan den gamla och nya versionen är först och främst vikten som har bantats.

Den bil som just nu testas på bana i Florida är fullsmetad av kompositmaterial och kevlar, vilket gör att den väger in på låga 1 102 kilo. Då räknar man ändå in alla vätskor, luftkonditionering, elhissar och ljudsystem.

Det som gör den europeiska jubileumsmodellen – Mosler MT900 GTR XX European – än mer speciell är användandet av keramiska bromsar, kolfibersäten från Recaro samt sportfjädring från KW. Detta tros ge en slutvikt på mellan 1 050 och 1 060 kilo.

Drivlinan består av samma motor som i GTR-versionen, det vill säga Corvettes V8-motor LS7 på sju liter som här ger 600 hästkrafter, samt en sexväxlad transaxel-låda från Getrag.

Tyvärr har Mosler Deutschland ännu inte anförtrott världen med bilens prestandasiffror. Snabbt lär det med största säkerhet gå, ”vanliga” GTR springer iväg från noll till 100 km/h på 3,1 sekunder och toppar 340 km/h, och den väger ändå en hel del mer än GTR XX European.

Missa inte att läsa vår provkörning av den två meter breda syskonbilen Mosler M900S som du finner via länken nedan.

Läs mer

Provkörning