Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Möt Mahindra Jeeto – transportbilen med en cylinder

Indiska Mahindra, som för oss varit mest kända som en intressent i Saab-affärer, har visat en ny modell för hemmamarknaden. Jeeto, som den heter, är en liten transportbil med en encylindrig motor.

Indiska Mahindra är ett företag som vi i Sverige känner igen främst eftersom de i olika stadier har omnämnts som spekulanter på Saab i Trollhättan. Någon affär har det ju, som bekant inte blivit, men Mahindra som företag har många andra strängar på sin lyra. Inte bara är företaget aktivt inom många andra branscher, man har även egen biltillverkning, främst av suv-modeller. (Man äger även sydkoreanska Ssangyong.)

Nu har dock Mahindra presenterat en bil i helt andra änden av skalan från stora tuffa suvar. Tuff må den fortfarande vara, men kanske på ett annat sätt. Jeeto, som modellen heter, är en liten transportbil ämnad främst för den inhemska indiska marknaden.

Under huven sitter en encylindrig (!) direktinsprutad dieselmotor, god för effektuttag på antingen 11 eller 16 hästkrafter, beroende på version. Oavsett om du väljer grundversionen på 11 eller prestandamodellen på 16 hästar, får du ett vridmoment på 38 newtonmeter och en fyrväxlad manuell låda. Bränsleförbrukningen uppges till mellan 0,26 och 0,36 l/mil.

Olika versioner klarar antingen 600 eller 700 kg i last, och Jeeto kommer i fem färger – vit, röd, blå, gul eller beige. Den sistnämnda kallad ”Beige Premium”. Vi anar en viss ironi.

Förutom Indien kommer Mahindra Jeeto att exporteras till grannländerna Bangladesh, Bhutan och Nepal. Priset ska börja på 235 000 indiska rupier, motsvarande ca 30 000 kronor.

Vad säger du, är det synd att vi inte fick se denna som koncernsyskon till Saab?