Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Motorcyklar och mopeder får tuffare utsläppsregler

Nu blir det samma krav på motorcyklar och mopeder vad gäller utsläpp från avgasröret. Nya Euro 5-kraven införs från och med 1 januari 2020.

Alla motorcyklar och mopeder som ska säljas i unionen från och med 1 januari 2020 ska vara typgodkända enligt avgas- och säkerhetskraven i Euro 5. Det motsvarar då de krav som personbilarna har i sina Euro 6-krav. Därmed gäller i princip samma regler för motorcyklar, mopeder och bilar från och med nästa år.

Undantagna är de motorcyklar och mopeder som typgodkänts före 1 januari 2020 enligt det tidigare kravet Euro 4, de får fortsätta att säljas under hela 2020. 1 januari 2021 gäller att alla motorcyklar och mopeder som säljs måste klara Euro 5-kraven.

För mc- och mopedbranschen är det här en mindre förändring. Det stora klivet var från Euro 3 till Euro 4 vilket genomfördes 2016 och 2017. Jämfört med de första reglerna, Euro 1, har kväveoxider minskat med 96,6 procent och koldioxidutsläppen har minskat med 92,3 procent.

Vissa specialmotorcyklar är tills vidare undantagna, som till exempel tävlings- och arbetsfordon samt lättare fyrhjulingar. För dem gäller ett Euro 5-krav från och med 1 januari 2024.

Förutom specifika krav på utsläppsgränser finns i Euro 5 krav på diagnosverktyg, så kallad OBD-kontakt som finns på bilar.

Niklas Kristoffersson, vd på McRF (Moped- och motorcykelbranschens riksförbund).

– Förändringarna till Euro 5 är väl kända och inte så stora som när vi gick från Euro 3 till Euro 4, säger Niklas Kristoffersson, vd på motorcykelbranschen, McRF.

McRF laddar som bäst inför den stora motorcykelmässan i Göteborg 24-26 januari där Kristoffersson ser fram emot fler nyheter.

– Några tillverkare kommer med riktigt bra saker. När vi ser tillbaka på 2019 och 2020 är jag säker på att det är elektrifieringen som sticker ut, det är nu det händer och inte bara bland mopeder utan även bland motorcyklarna, säger Kristoffersson.