Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Muller ville slopa gripen

Nya Saab-ägaren Nevs får inte använda den klassiska Gripen-logotypen. Nu avslöjar tidigare Saab-ägaren Victor Muller att han hade planer på att slopa Gripen och ersätta den med en annan figur.

När Victor Muller och hans Spyker köpte personbilstillverkaren Saab 2010 verkade det aldrig vara någon tvekan om att man skulle få fortsatt tillstånd att använda namnet Saab och logotypen Gripen, det förra ägt av försvarskoncernen Saab AB, den senare av lastbilstillverkaren Scania. Men om Muller hade fått bestämma helt fritt så kunde Gripen ha slopats redan då. I en intervju med just-auto.com säger Muller att han inte hade några starka känslor för Gripen.

 – Jag ville slopa Gripen-logotypen och gå tillbaka till flygplansloggan. Gripen representerar Scania och Saab AB men sade ingenting om Saab som personbilstillverkare. Flygplanslogotypen är vacker och planen var att låta den ersätta Gripen överallt, säger Muller till just-auto.com.

 Om Mullers planer för Saab hade gått i lås skulle det alltså ha blivit som på konceptbilen Phoenix, där texten SAAB och ett stiliserat flygplan gick att hitta på många ställen, men ingen Grip.

 Citatmaskinen Muller fortsätter intervjun med att säga att han önskar nya ägaren Nevs all lycka till, ”jag förstår visserligen inte deras affärsplan men vem är jag att döma”.