Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jens Rydén

Musiken som får dig att bli en farlig bilförare

En brittisk studie har analyserat hur musiklyssning i bilen kan påverka bilföraren. Resultaten är inte helt förutsägbara. Dessutom har studien lett till en topp tio-lista med de farligaste låtarna i bilen.

Vissa gillar att ha tyst i bilen när man sitter bakom ratten, men de flesta av oss älskar förmodligen att lyssna på musik och då gärna någon av sina favoritartister. Man känner sig mer avkopplad och resan kan många gånger upplevas som att den går snabbare. 

 Men musik är inte alltid av godo. Brittiska prisjämförelsesajten confused.com har låtit genomföra en studie där åtta bilförare, fyra kvinnor och fyra män, fick köra en sträcka på 80 mil. Första 40 milen fick de köra i tystnad. De andra 40 milen kördes medan de lyssnade på musik. Körningen övervakades via en applikation som registrerade hastighet, acceleration och inbromsning i relation till musiken.

 Studien visade att olika typer av musik påverkade förarnas bilkörning på olika sätt.

 Bland annat var det en kvinnlig bilförare som körde betydligt aggressivare än de andra förarna när hon lyssnade på hiphop. Hon accelererade och bromsade betydligt häftigare.

 En av de manliga förarna körde betydligt snabbare när han lyssnade på metal (hårdrockgenre).

 Klassisk musik, tänker du då? Det måste ju lugna nerverna och körningen. Eller? Nej, en kvinnlig och en manlig förare körde mer oberäkneligt när de lyssnade på klassisk musik än när de inte lyssnade på någon musik alls.

 Studien tog hjälp av psykologen Simon Moore vid universitetet i London för att klargöra hur musiken påverkar oss bakom ratten.

 – Musik som är skränig, i upptempo och som höjer din puls är en dödlig mix, säger han och fortsätter:

 – Snabba takter kan orsaka spänning och upphetsning vilket kan leda till att människor koncentrerar sig mer på musiken än på vägen. Dessutom kan man omedvetet höja tempot på körningen för att matcha sångens takt. Att lyssna på musik man inte gillar kan leda till stress och distraktion, något som påverkar körningen negativt.

 Enligt Simon Moore är den optimala musiken den som matchar hjärtats rytm, det vill säga låtar med 60 till 80 taktslag per minut (bpm). Som exempellåtar nämner han Come Away With Me med Norah Jones, The Scientist med Coldplay och Tiny Dancer med Elton John.

 En hel spellista med optimal bilförarmusik har sammanställts här (länken öppnar Spotify).

 Studien har även listat de tio låtar som är farligast för bilförare. Listan ser du nedan.

 Vad lyssnar du helst på när du sitter bakom ratten? Själv är jag alltid svag för Pearl Jam, Neil Young och Radiohead (1990-talsplattorna) men titt som tätt spelas ett annat favoritband – Pantera – i bilstereon som säkerligen påverkar min körning.Bilden ovan visar svenska dödsmetallbandet Thyrfing. Känner du igen killen i mitten? Det är Teknikens Världs art director Jens Rydén som är sångare i bandet. Deras låtar
finns på Spotify (länken öppnar Spotify).

Tio farligaste låtarna vid bilkörning

1. Hey Mama – The Black Eyed Peas 

2. Dead on Arrival – Fall Out Boy

3. Paper Planes – M.I.A 

4. Walkie Talkie Man – Steriogram 

5. Paradise City - Guns N’ Roses 

6. How You Remind Me – Nickelback

7. Hit the Road, Jack – Ray Charles 

8. Get Rhythm – Johnny Cash

9. Heartless – Kanye West

10. Young, Wild and Free – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)