Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mustang GT får ny V8 med 412 hk – välförtjänta muskler

Ford Mustang GT är tänkt att vara en amerikansk muskelbil, men med 315 hästkrafter hämtade ur 4,6 liter V8 får den anses vara aningen klen. Konkurrenterna har långt fler hästar under huven. Men nästa år får Mustang GT ny maskin på 5,0 liter och 412 hästkrafter.

När man köper en Ford Mustang i dag har man att välja mellan två olika motorer, en V6 på 210 hästkrafter och en V8 på 315 hästkrafter. Inget man direkt imponeras av rent effektmässigt.

För några veckor sedan bekräftade Ford att V6-maskinen på 4,0 liter byts ut mot en modernare maskin på 3,7 liter som ger 305 hästkrafter. Detta gäller från årsmodell 2011 som börjar säljas i början av nästa år.

Men då har vi helt plötsligt en V8 på 4,6 liter som endast ger tio hästkrafter mer än lillebror V6:an. Men bara lugn, Ford har tagit hand om detta också vilket bekräftas via en Ford-läcka på Facebook och Twitter.

Från och med årsmodell 2011 får Mustang GT, som versionen med V8 benämns, en helt ny maskin på 5,0 liter som ger respektabla 412 hästkrafter.

Först nu med den nya motorn kan Ford Mustang GT mäta sig med konkurrenterna Chevrolet Camaro SS och Dodge Challenger. Camaron har som bekant en V8 på 6,2 liter med 426 hästkrafter och Challengern en V8 på 6,1 liter med 425 hästkrafter.

Räknar man på effekt per liter vinner Mustang GT stort över de båda andra. Fords V8 kramar ur sig 82,4 hästkrafter per liter. Chevrolets motsvarighet lyckas med 68,7 hästkrafter per liter och Dodges 69,7 hästkrafter per liter.

Sedan ska man också lägga till att Mustangen är lättare än Camaron och Challengern. Så de båda sistnämnda kommer att få det hett om öronen från och med nästa år.

Bilen på bilden ovan är årsmodell 2010, det vill säga med ”lilla klena” 315-hästarsmotorn.

Läs mer

Test och provkörningar