Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mycket dyrare att ladda telefonen i bilen

Laddar du telefonen i bilen är det nästan 100 gånger dyrare än hemma i vägguttaget, det är dessutom mycket sämre för miljön.

Den före detta General Motors-ingenjören Jon Bereisas har räknat ut vad det egentligen kostar att ladda sin telefon i bilen. Enligt honom kräver en smart telefon med internetuppkoppling drygt 4,8 watt för att ladda i en bil. Den extra förbrukningen innebär att du kommer cirka tolv meter kortare per liter bensin om du laddar din telefon.

Baserat på bensinpriset i USA, cirka fem kronor per liter, kostar det ungefär två cent, eller 17 öre, att ladda telefonen i en timme. Med de svenska bensinpriserna blir det mer än dubbelt så dyrt. Laddas telefonen i det vanliga eluttaget hemma är priset i stället cirka 0,06 cent, eller 0,5 öre, alltså 34 gånger billigare. I Sverige blir det ungefär samma kostnad om vi räknar på ett elpris på 1 krona och 20 öre per kilowattimme. Med andra ord är det i Sverige 80-90 gånger dyrare att ladda mobiltelefonen i bilen än i hemmet.

Förutom att det kostar en del extra påverkas även miljön negativt. Om alla bilförare i USA skulle ladda sina telefoner i bilen motsvarar det, enligt Bereisas, koldioxidutsläppen från 185 257 passagerarfordon under ett års tid, eller 970 000 ton extra koldioxid.

Under förra året såldes det ungefär 50 miljoner bilar med inbyggd USB-kontakt i världen, en siffra som förväntas öka till cirka 85 miljoner till 2022 enligt Bloomberg. Flera bilmodeller har även mer än en USB-kontakt, något som ökar förbrukningen ytterligare om de används.