Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090515-mystisk-mini
090515-mystisk-mini
090515-mystisk-mini
090515-mystisk-mini

Mystisk Mini-prototyp – nästa generation?

En suddig bild har spridit sig snabbt över internet. Bilden visar en mystisk Mini-prototyp som ingen verkar veta riktigt vad det är. Är det nästa generation Mini Cooper eller är det en helt ny mikrostadsbil.

Den ser nästan ut som en vanlig Mini Cooper. Men vad är det egentligen som visas på den suddiga bilden som fransmännen på L'Automobile har fått tag på? Fransmännen har även fått tag på en bild som visar en interiör som påminner mycket om dagens Mini, om än med en hel del skillnader. Meningarna om den mystiska bilen går isär.

Brittiska Autocar säger sig veta bestämt att det är nästa generation Mini Cooper som tros komma tidigt 2011. Bilen på bilderna skulle därmed vara en fullskalig modell som förevisar nästa Minins design. BMW uppges satsa på en mer kilformad design för nästa Mini och bilen på bilden ser ut att ha en kortare motorhuv och mer bakåtsvepta linjer. Vi kan även se att hela fronten är gjuten i ett enda plaststycke, till skillnad från nuvarande Minis tvådelade front. Bilen ser även ut att ha en kraftigare stigande midjelinje som ger bilen ett mer coupélikt utseende.

BMW-dedikerade BMWBlog tror inte alls att det är nästa generation Mini på bilden. De tror snarare att det är en första designstudie som ingår i BMW stadsbilsprojekt som går under namnet Project i. Bilen på bilden skulle därmed vara en storlek mindre än Mini Cooper och vara BMW-koncernens första steg in i mikrobilsklassen. Enligt BMW:s vd Norbert Reithofer är syftet med Project i att ta fram lösningar på utsläppsproblematiken och den ökande trängseln i världens storstäder. I projektet ingår forskning kring vätgas, eldrift såväl som hybridlösningar med både diesel- och bensindrift. Vad man än kommer fram till så ska det vara miljövänligt och passa in i storstadstrafik. BMW:s Project i är än så länge ett hemlighetsfullt projekt som det går många rykten kring. När BMW:s förre designchef Chris Bangle lämnade företaget tidigare i våras spekulerades det om att anledningen var att han inte kunde acceptera hur Project i utvecklade sig.

Det återstår att se om den mystiska bilen är nästa generation Mini, eller i själva verket en ännu mindre bil. Vad tror du?

Läs mer