Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Mystisk Porsche Cayenne satte nytt rekord på Nürburgring

Porsches nya monstersuv levererar skrämmande siffror på Ringen.

Gamla Zlatan-favoriten Porsche Cayenne är inne på sin tredje generation och nu verkar tyskarna ha något spännande i görningen. En ny version är på väg, utan vare sig ett officiellt namn eller exakt teknisk specifikation, men som ändå har visat nog för att exaltera fartentusiaster. Den har nämligen över 600 hästkrafter och har nyligen satt ett nytt rekord på ikoniska Nürburgring.

Enligt uppgifter gör nya Cayenne noll till 100 km/h på 3,2 sekunder, en tid som kan tävla med 992 GT3 med PDK-låda, och är 0,4 sekunder snabbare än den vassaste Cayenne du kan få i dag. Porsches testförare Lars Kern kunde ses köra den lätt kamouflerade bilen på Ringen med en varvtid på 7:38,925 – vilket Porsche menar är en ny rekordtid för bilar i ”suv-, offroad-, skåpbil- och pickup-kategorin”.

Lars Kern är nöjd med ännu ett rekord runt Nürburgring. Han har satt några genom åren.Lars Kern är nöjd med ännu ett rekord runt Nürburgring. Han har satt några genom åren.Lars Kern är nöjd med ännu ett rekord runt Nürburgring. Han har satt några genom åren.
Lars Kern är nöjd med ännu ett rekord runt Nürburgring. Han har satt några genom åren. Foto: Porsche

Lars Kern, som också varit med i utvecklingsprocessen, var föga förvånande ytterst imponerad av bilens prestanda.

– Efter de första meterna behövde jag vända mig om för att kontrollera att jag verkligen satt i en rymlig suv. Bilen byter riktning blixtsnabbt i kurvorna och har ingen tendens till understyrning. Drivlinan gör ett riktigt starkt intryck. Den levererar kraft i varje situation och växlar perfekt, säger han i samband med rekordvarvet.

1 AV 4
Foto: Porsche
2 AV 4
Foto: Porsche
3 AV 4
Foto: Porsche
4 AV 4
Foto: Porsche

Porsche har bekräftat att nya Cayenne-versionen är baserad på befintliga Cayenne Turbo Coupé men ska vara mer systematiskt designad med kördynamiken i åtanke. Rekordvarvet bekräftades av en notarius publicus som noterade en temperatur på 22,78 grader Celsius. Notarien intygade även att nya Cayenne är en produktionsbil, även om den under varvet hade racingstol och skyddsbur samt 22 tums Pirelli P Zero Corsas som kommer vara standard på bilen.

Porsche meddelar även att nya Cayenne-varianten kommer ha världspremiär ”inom kort”.

https://youtu.be/C6XsuxlJBhk