Nackstöd gick av vid krock med Volkswagen Passat

Nackstödet på förarstolen gick av när Volkswagen Passat blev påkörd bakifrån – det resulterade i att föraren spräckte en ryggkota.

Föraren Ulf Nygren, 75, hade stannat till vid vägkanten för att läsa ett mejl i telefonen. Då small det plötsligt bakifrån och bilen, en Volkswagen Passat generation B7, slungades ut i skogen. Nygren kastades fram och slog huvudet i solskyddet och sedan tillbaka mot nackstödet som helt enkelt gick av.

Nygren fick åka ambulans till sjukhuset där det konstaterades att han fått en spricka i en av ryggkotorna.

– Ska nackstödet gå av, tänkte jag då. Att det kanske var tänkt så, för att stöten ska dämpas. Jag förstod inte riktigt hur det var tänkt, men dokumenterade bilens skador när jag väntade på ambulans, säger Nygren till Aftonbladet.

Nackstöd är till för att skydda personer mot pisksnärtskador (whiplashskador) och ska självklart inte knäckas av sådana påfrestningar. Det är dock inte uteslutet om Nygrens skador skulle ha uppstått även om nackstödet inte hade gått av. Enligt Nygren har Volkswagens vagnskadeavdelning aldrig hört talas om nackstöd som går av på det här sättet.

– Först och främst är vi glada och tacksamma över att han klarade sig så pass bra ändå, då det var en ordentlig krock han utsattes för. Vi kommer i samråd med vår fabrik i Tyskland att göra en teknisk analys innan vi kan säga något om konstruktionen och omständigheterna. När det är säkerhetsrelaterade ärenden gör vi alltid en mer djup analys, säger Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Sverige, till Aftonbladet.