Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080212-nano-europa
080212-nano-europa
080212-nano-europa
080212-nano-europa

Nano på väg till Europa

Indiska biljätten Tata har planer på att lansera rekordbilliga Nano i Europa. Enligt indierna själva kommer den år 2012. Flera faktorer utgör dock hinder för en europalansering, framförallt säkerheten.

Tata Nano har redan hunnit ta den indiska bilmarknaden med storm. Trots att den inte börjar säljas förrän i oktober har den gjort stor inverkan på bilmarknaden. Det mest synliga beviset på dess inverkan är att begagnatmarknaden har kullkastats, begagnatpriserna har störtdykt sedan den 2 500 dollar dyra bilen introducerades. Men det är inte bara i Indien som Nano har lämnat avtryck. Offentliggörandet av världens billigaste bil fick eko över hela världen och genast efter Nanos debut började det spekuleras om bilen skulle komma även till Europa och USA.

Nu verkar så bli fallet. Chefen för Tatas småbilsdivision säger till en tysk tidning att Nano kommer till Europa senast 2012. Bilen man tänker ta till Europa kommer dock inte att vara samma bil som rullar i Indien idag. Europaplanerna omfattar en andra generations Nano som ska uppfylla de europeiska utsläppskraven och den europeiska säkerhetsstandarden. Dessutom hoppas Tata att man ska lyckas sänka förbrukningen ytterligare med den nya modellen. Dagens bil drar ungefär 0,5 liter per mil, en siffra som Tata hoppas sänka.

Frågan är om nästa generations Nano kommer att vara lika unik som dagens. Med höjd säkerhet och ett bättre utförande i allmänhet är det svårt att tro att priset kan vara lika lågt även i fortsättningen. Dessutom är det inte så troligt att Nano kommer att behålla sin särställning på marknaden. De stora biltillverkarna i väst följer Tatas framgångar med stort intresse. GM har uttryckligen sagt att de har planer på att utveckla en konkurrent till Nano.