100401-nasa-hjälper-toyota

NASA ska undersöka Toyotas problem

Houston, we have a problem. I USA fortsätter felsökningen av Toyotas krånglande gaspedaler. Toyota hävdar att det inte är ett elektroniskt fel men nu ska experter från NASA hjälpa till för att undersöka saken.

Amerikanska tillsynsmyndigheter har nu utsett en expertgrupp från USA:s federala myndighet för rymdfart, NASA, som ska bistå i felsökningen av Toyota-bilar. I USA är Toyotas pedalproblem långt ifrån över. De berörda bilarna återkallas fortlöpande men det pågår fortfarande en diskussion om vari problemet verkligen ligger. Toyota har bestämt hävdat att det är ett rent mekaniskt fel, vilket ifrågasätts av myndigheterna. Enligt USA:s transportminister Ray LaHood är NASA-gruppen experter på datorkontrollerade elektroniska system och ska hjälpa till i utredningen.

– För de amerikanska trafikanternas säkerhet måste vi göra allt som är möjligt för att undersöka vad det är som händer. Därför samlar vi ihop de bästa hjärnorna som finns tillgängliga, säger Lahood till Financial Times.

USA:s transportmyndighet har också gett National Academy of Sciences, en oberoende forskargrupp, i uppdrag att undersöka problem med ofrivilligt accelererande bilar sett över hela bilindustrin. Detta för att ta fram underlag för framtida lagstiftning om kontrollsystem i personbilar.

Med mer än åtta miljoner återkallade bilar och enorm negativ publicitet har Toyota lidit svårt den senaste tiden. Men i mars kom trots allt en liten ljusning. Toyotas försäljning i USA ökade med 35 procent jämfört med ett år tidigare. Hemligheten ligger i kraftiga rabatter, införda för att locka tillbaka förlorade kunder. Enligt Toyotas USA-chef Jim Lentz överväger man att ha kvar rabatterna en längre tid.

Läs mer