Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090312-bmw-nasa
090312-bmw-nasa
090312-bmw-nasa
090312-bmw-nasa

NASA-teknik ska göra BMW snålare

Världen räcker inte till för BMW. För utvecklingen av nästa generation Efficient Dynamics vänder sig tyskarna till rymdens värld och NASA. Framtida BMW-bilar kan därmed utrustas med ett avancerat avgassystem som alstrar elektricitet.

 På senare år ha BMW satsat hårt på sitt energieffektiviseringsprogram Efficient Dynamics. Genom en mängd fintrimmande åtgärder sänks förbrukningen och utsläppen från de vanliga bensin- och dieselmotorerna. Nu ser det ut som att de tänker fortsätta på den redan inslagna linjen. Brittiska motormagasinet CAR rapporterar att BMW har vänt sig till USA:s federala myndighet för rymdfart, med andra ord NASA.

BMW:s utvecklingschef Klaus Draeger säger till CAR att NASA-tekniken kommer att ge en bränslebesparing på ytterligare fem procent. Vad är det då för mirakelteknik BMW har lånat från amerikanerna? Jo, det är en så enkel sak som en termoelektrisk generator. Systemet används till vardags på satelliter och används för att utvinna energi från temperaturväxlingar i metall. BMW har tagit tekniken och applicerat den på ett avgassystem. Kort sagt kan de då omvandla värmen från avgaserna till elektrisk energi. Denna kan då samlas upp i bilens batteri för att sedan driva energislukande system som klimatanläggning med mera.

BMW har i dagsläget prototyper med den nya tekniken som testkörs ute på vägarna. Inom fem år kan vi vänta oss att se den nya tekniken i produktion. För att systemet ska ge maximal bränslebesparing utvecklas en ny åttaväxlad automatlåda som ska erbjudas till hela modellprogrammet.

Läs mer