Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa BMW M3 och M4 blandar el med vatten

Redan som liten varnades man för kombinationen el och vatten. Den varningen har tydligen inte nått fram till BMW som tänker använda den ohälsosamma föreningen för att göra nästa generation M3 Sedan och M4 Coupé skarpare än i dag.

BMW M3 Sedan generation F80 och BMW M4 Coupé generation F82, alltså de som finns till försäljning i dag, är bara ungefär ett år gamla och två väldigt potenta prestandabilar. Trots sin låga ålder pratas det redan om ersättarna.

Det figurerar uppgifter som säger att när nya M3 och M4 kommer så gör de det tillsammans med elektriska turboaggregat och vatteninsprutning. Vattnet används för att kyla ned luften i förbränningsprocessen som därmed blir effektivare. Denna vattenlösning har BMW redan presenterat på sin M4 MotoGP-säkerhetsbil.

Dagens BMW M3 och M4 sitter på 431 hästkrafter vardera. I framtiden med den nya tekniken sägs effektsiffrorna landa runt eller en bit över 500 hästkrafter. Tillsammans med lägre vikt på bilarna än i dag kan vi vara säkra på att prestandan också skruvas upp ett snäpp – eller två.

Du som hoppas få kunna ratta 500 hästkrafter starka M3 och M4 redan i morgon får tyvärr lugna dig lite. Det dröjer rätt många år innan de är här. Först och främst ska dagens vanliga 3-serie ersättas med en ny generation. Det sker 2017/2018.