080625-ny-vw-beetle-suv
080625-ny-vw-beetle-suv

Nästa bubbla kan få suv-syskon

Nya Volkswagen Beetle är inte så ny längre och snart är det dags för välbehövlig avlösning, som enligt nya uppgifter kan komma i flera olika varianter. Om tre år kan en ny Beetle komma, och då bland annat som suv.

När mycket av fokusen hamnar på retrobilar som Fiat 500, Mini Cooper, Dodge Challenger och Chevrolet Camaro är det lätt att glömma bort att det faktiskt var VW som startade hela trenden med New Beetle. Succén uteblev dock för den nya Bubblan och försäljningen gick inte så bra som VW hoppats. Nu, tio år senare, känns det som att det är hög tid för den återupplivade Bubblan att få en ersättare. Men pensionen får vänta, en ny version tros dröja ända till 2011. Enligt nya uppgifter ska däremot den försenade avlösningen komma i flera olika former.

 Dagens Beetle finns som bekant bara tillgänglig som Coupé och Cabriolet. Men Channel4 låter nu meddela att de har källor som skvallrar om att vi kan få se betydligt fler karossvarianter när det blir dags för den nya Beetlen. Förutom en Coupé och Cabriolet talas det om att den nya Beetlen ska transformeras till en liten suv såväl som en tvåsitsig speedster. Båda dessa karossvarianter har vi fått se smakprov på, först genom Beetle Dune-konceptet som visades redan 2000 och sedan genom Beetle Ragster-konceptet som visades 2005. Även om koncepten ser lockande ut är det inte så troligt att de avslöjar något om de kommande bilarna, främst med tanke på konceptens ålder.

Utvecklingsarbetet tros redan pågå för fullt i Tyskland, medan den yttre designen tas fram i det soligare Kalifornien. När det är dags för produktion förväntas hopsättningen ske i Mexico, precis som i dag. Den nya Beetlen kommer att baseras på den utgående generationen Golf, det vill säga generation fem. Designen blir troligtvis starkt influerad av koncepten Up! Och Space Up!

Provkörningar