Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa generation BMW-modeller ska vara mindre lika varandra

Säg den biltillverkare som inte beskylls för att använda samma former på alla sina bilmodeller, rakt igenom hela programmet. Det ska BMW undvika när nästa generation av märkets huvudmodeller kommer.

De senaste tio åren, eller så, har kommentarerna kring bilars utseende varit allt mer i fokus. Speciellt att olika modeller inom samma märke är för lika varandra. För inte speciellt länge sedan hade ett par av besökarna på teknikensvarld.se en lång diskussion under en artikel angående Audis och BMW:s modeller, att modellerna inom respektive märke är för lika varandra. Endast storleken skiljer.

Just denna fenomen tänker BMW ta ett steg ifrån. BMW:s designchef Karim Habib säger till Autocar att när det snart är dags för generationsväxling av märkets huvudmodellserier – 1-, 3-, 5- och 7-serie – kommer vi att få se större skillnader mellan bilarna.

– Vi vill att varje modell ska ha sin egen lilla värld, formulerar Habib det.

Han tror också mycket på LED-ljustekniken som kan skapa unika och kännetecknande frontpartier på respektive modellserie, dock utan att gå ifrån BMW:s signum med de dubbla njurarna till grill.

Den modellserie som står närmast på tur för generationsväxling är 7-serie. Här berättar Karim Habib att LED-ljustekniken tillåter mindre strålkastare vilket ger möjligheten att förstora njurarna i fronten ännu mer. När dagens 7-serie kom 2008 var det många som påpekade njurarna – att de är för stora. Men 7-series njurar står sig släta mot de som finns på konceptbilen BMW Vision Future Luxury, bilden ovan, som även visar hur mer slimmade strålkastare kan se ut.

Vad gäller njurarna storlek på 3-serie och 5-serie beror det helt och hållet på prislappen för LED-ljusteknik. Dessa båda modeller kommer först och främst att ha konventionella strålkastare som kräver större enheter. Ren LED-teknik skulle göra modellerna för dyra.