Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa Golf GTI blir mildhybrid

I dag förlitar sig Volkswagen på ren förbränningsteknik i de olika varianterna av Golf GTI. När nästa generation dyker upp om några år får förbränningsmotorn elektrisk assistans för extra knuff och lägre förbrukning.

Audi har lekt med 48-voltssystem under några år och första produktionsbil att innehålla den högre spänningen är nya SQ7 TDI. Fler modeller kommer att anamma 48-voltstekniken, bland annat nya generationen Volkswagen Golf som dyker upp om drygt ett par år. Extra intressant blir GTI-varianten som enligt Autocar blir starkare än någonsin. Deras källor, som står företagets utvecklingschef nära, säger att nya Golf GTI effektmässigt ska landa runt 265 hästkrafter, det vill säga som dagens Golf GTI Clubsport (som med en boost-funktion når upp till 290 hästkrafter under cirka tio sekunder).

Men effekthöjningen kommer inte att genomföras på konventionellt vis. Enligt uppgifterna från den brittiska biltidningen ska en elektrisk motor som är integrerad med dubbelkopplingslådan fungera som ”booster” för extra kick vid accelerationer.

48-voltssystemet ger även Volkswagen möjligheten att ersätta dagens turboaggregat med en elektrisk kompressor som inte tvingas vänta på förbränningsmotorns avgaser utan kan börja arbeta redan vid låga varvtal.

Själva motorn väntas vara densamma som i dag, det vill säga en tvålitersmaskin men uppgraderad på en rad olika punkter.

Allt är dock inte hästkrafter och snabba accelerationstider, ovan nämnda teknik är även ett sätt att sänka både förbruknings- och utsläppssiffror. Någon ren eldrift kommer det däremot inte att handla om då elmotorn är för klen för det, Golf GTI blir med andra ord vad man kallar för en mildhybrid.

Nästa generation Golf GTI väntas finnas till försäljning under 2020.