Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa Honda NSX officiell som koncept

Att Honda varit i färd med att utveckla en modern ersättare till kultförklarade nittiotalssportbilen NSX har vi vetat ett tag. Nu visas den som koncept i Detroit.

Året var 1989 när Honda visade upp sin första renodlade sportbil på bilsalongen i Chicago. Visst hade man gjort sportiga bilar tidigare, så som exempelvis tuffa kedjedrivna roadstern S800. Men NS-X, som man nu visade, var något helt annat. Mittmotorförsedd och jämförelsevis stor och tung var bilen ett direkt hot mot Porsche 911 och dess gelikar. Metoden för angreppet mot de etablerade sportbilarna var modern teknik och perfektion. På många sätt, exempelvis med fyrventilsteknik och stark aluminium-monocoque, var NS-X en föregångare, med teknik hämtad från Hondas dåvarande mycket framgångsrika Formel 1-satsning.

Förmodligen var det tack vare detta som tillverkningen av NSX (bindestrecket i namnet försvann så småningom) kunde fortgå under hela 15 års tid. Bilen var (är?) också mycket driftsäker, och inom entusiastkretsarna har modellen fått en direkt ikonstatus.

Under flera år har det därför ryktats att Honda varit på väg att utveckla en ny NSX, och det är först nu vi kan se bekräftelsen på att ryktena verkar stämma. På den nu pågående Detroitsalongen presenteras nämligen Acura NSX Concept. (Acura är Hondas lyxbilsmärke i Nordamerika (likt Toyotas Lexus), och modellen såldes även tidigare som en Acura.)

Den nya modellen är alltså bara ett koncept, ännu, men visst kan man se släktskapet med föregångaren tydligt i designen. Precis som föregångaren har även denna gång det senaste i lätta och starka material använts för att hålla nere vikten, och precis som förr sitter den högvarviga V6-motorn mittmonterad bakom förare och passagerare. Skillnaden nu är att V6-motorn även flankeras av en elmotor i ett system som kallas SH-AWD, som även innefattare en dubbelkopplingslåda och möjlighet att styra vridmomentet till bilens framhjul för att göra kurvtagning lättare och köregenskaperna bättre.

Tyvärr vill inte Honda uppge hur mycket effekt de får ut av V6-motorn och dess elkompanjon, mer än att de siktar på ett "extremt bra vikteffektförhållande". Visst låter det lovande, och vi får hoppas att det uttalandet även kommer att gälla för produktionsversionen, som förväntas dyka upp inom de närmaste tre åren. Och i och för sig, vem tvivlar på att det blir så?