Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa Jaguar XK baseras på F-Type

Jaguar XK läggs i sin nuvarande form ner och kommer troligtvis ersättas av en ny större och lyxigare modell som baseras på nya F-Type.

För två veckor sedan blev det klart att Jaguar XK till sommaren läggs ner efter 18 år i produktion. Förra året såldes endast 4 000 exemplar då nya F-Type lockat fler köpare. Men det verkar inte vara över än för XK då den förväntas utvecklas till en större och lyxigare modell som ska konkurrera med bilar som Bentley Continental GT, Maserati Gran Turismo och Mercedes S-klass Coupé.

Den nya bilen kommer då bli mer av en coupéversion av Jaguars lyxlimpa XJ i stället för en direkt ersättare till XK, något som tidigare hintats av Ian Callum, VD på Jaguar. Men den kommer inte dela plattform med XJ då den i stället förväntas byggas på ett förlängt F-Type-chassi.

Ompositioneringen innebär att priserna kommer att stiga vilket i sin tur kommer att vidga klyftan mellan den nya bilen och F-Type så de inte konkurrerar med varandra. Troligtvis landar prislappen på mellan 1-1,5 miljoner. Motorerna som kommer erbjudas blir troligtvis V6, V8 och kanske även en dieselmotor.

Den nya modellen kommer vi troligtvis att få se tidigast 2017, kanske ännu senare då Jaguar ska presentera uppdaterade XJ, nya 3-serie-utmanaren XE, nästa generation XF samt suven C-X17 innan den nya XK/XJ-coupén blir aktuell.