Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080815-jeep-grand-cherokee080815-jeep-grand-cherokee080815-jeep-grand-cherokee
080815-jeep-grand-cherokee Foto: Jeep / Wieck / © 2007 DaimlerChrysler

Nästa Jeep Grand Cherokee blir mindre och snålare

Chrysler meddelar genom dess vd Tom LaSorda att nästa Jeep Grand Cherokee ska bli en betydligt mer modern bil än den nuvarande modellen. Nästa Grand Cherokee ska bli mer personbilslik och få en nyutvecklad V6-motor.

Chrysler tänker inte sitta stilla och se på när de amerikanska bilköparna väljer bort de stora suvarna och pick-uperna (truckar även kallade). Men det står samtidigt klart att de inte tänker göra som sina konkurrenter, GM och Ford, som drar ned kraftigt på produktionen av truckar till förmån för mindre bilar. I stället ska en stor och bränsletörstig bil som Jeep Grand Cherokee anpassas till det rådande klimatet i världen. Det innebär bland annat att Grand Cherokee ska bli lättare och grönare.

Chryslers vd Tom LaSorda meddelar att nästa generations Jeep Grand Cherokee ska bli mer personbilslik med en självbärande kaross och en ny V6-motor när den kommer om två år. Den nya motorn går än så länge under arbetsnamnet ”Phoenix” och den ska utvecklas för att bli så snål på bensin som möjligt. Som förberedelse för nya Grand Cherokee ska Chrysler investera 12 miljarder kronor i fabriken i Jefferson i norra Detroit. I Jeffersonfabriken ska även ett antal ännu inte avslöjade modeller tillverkas på samma plattform, rapporterar Automotive News. Plattformen i fråga är utvecklad tillsammans med den gamle samarbetspartnern Mercedes, men mer än så ska framtida modeller från Chrysler och Mercedes inte ha gemensamt. För närvarande tillverkas endast nuvarande Jeep Grand Cherokee och Commander i Jefferson. Chryslers investering är massiv och innebär att fabriken växer med drygt 26 000 kvadratmeter samtidigt som 400 nya arbetstillfällen skapas.

Läs mer