Nästa Mazda 6 kommer som coupé

Minns ni att Mazda 626 fanns som coupé på 1980-talet? Till nästa generation av efterträdaren, som ju har det kortare namnet Mazda 6, kommer coupévarianten tillbaka.

Mazda 626 mås inte ha varit en bil som blev ihågkommen för sina sportiga ambitioner. Tvärt om syntes bilen mest som ett åkdon för, låt säga, äldre människor, med ett intryck snarast motsatt mot sportighet. Trots detta fanns bilen, som någon med gott minne kanske kommer ihåg, i en tredörrars coupéversion under 1980- och början av 1990-talet.

Vid den tid då 626:ans målgrupp hade försjunkit i äldreboendets fåtöljer och Mazda valde att rycka upp sig och göra en ungdomligare mellanklassare hade dock coupémodellen försvunnit ur modellprogrammet. Varken den första generationen av den sportigare efterträdaren Mazda 6, som kom 2002, eller dagens generation som presenterades 2008 har därför kommit som coupé.

Enligt senaste vändan av rykten kan det dock bli ändring på det till nästa generation av modellen, rapporterar brittska tidningen WhatCar?. Nästa Mazda 6 förväntas dyka upp omkring 2013, med den återuppståndna coupékarossen i bakfickan för året därpå, 2014. Förutsatt att uppgifterna är korrekta. 

Under huven kommer maskinerna då delas med vanliga Mazda 6-serien, eventuellt med undantag för de svagaste motoralternativen. Detta innebär, enligt WhatCar?, en bensinare tvåliters bensinare och en 2,2 liter stor diesel, utan att specificera det närmare. Vad vi dock kan vara säkra på är att bilen, liksom nya Mazda 6 i stort, kommer att dra nytta av Mazdas nya snålteknik SkyActiv.

Även om det visar sig att modellen blir verklighet är det dock osäkert ifall den kommer till Sverige, Mazda 626 i coupéversion var knappast någon storsäljare här på sin tid och liknande modeller i dag, så som Honda Accord Coupé, säljs inte här hos oss.