Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080828-nästa-mazda-mx-5080828-nästa-mazda-mx-5080828-nästa-mazda-mx-5
080828-nästa-mazda-mx-5

Nästa Mazda MX-5 tar ett stort steg

Lanseringen av nästa generation Mazda MX-5 har försenats rejält. Detta på grund av att Mazda har bestämt sig för att nästa MX-5 ska blir rejält annorlunda jämfört med den nuvarande.

Några av oss var nog av den åsikten att Mazda var lite för försiktiga när den tredje generationen av MX-5 visades för ungefär tre år sedan. Mazda tog inte direkt ut svängarna med den nya bilen. När det år 2012 blir dags för den fjärde generationen tänker Mazda inte upprepa historien.

Mazdas globala designchef Lauren Van der Acker berättar för Autocar att det kommer att ske stora förändringar i och med generationsskiftet.

– Nästa MX-5 måste ta ett stort steg framåt. Den nuvarande är för konservativ och vi kan inte göra en sådan bil igen. Vi måste göra MX-5 mer dramatisk och den måste få mer stake, säger Lauren Van der Ecker till Autocar.

MX-5-entusiaster kan dock vara lugna, kärnvärdena kommer att bestå. Mazda MX-5 ska även i fortsättningen vara en lätt, billig och bakhjulsdriven sportbil. Däremot kommer den att bli avsevärt mycket lättare och dessutom snålare på bensin. Autocar citerar dessutom en insiderkälla som säger att designen ska knyta an till övriga modellprogrammets designspråk, med influenser från Mazdas senaste koncept. Framöver kan vi alltså vänta oss en MX-5 med betydligt vassare former än i dagsläget. Ett facelift av nuvarande MX-5 kan vi vänta oss redan i oktober i samband med bilsalongen i Paris.

Provkörningar