Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle AB

Nästa Toyota GR86 kan bli hybrid

Nästa generation av populära Toyota GR86 kan komma att elektrifieras och bli en hybrid. Om den kommer behålla manuell växellåda blir då tveksamt.

Under året har uppföljaren till den populära GT 86 börjat rulla på vägarna i Sverige. Med lättare uppdateringar, högre effekt och ett namnbyte till GR86 bjuder den på minst lika mycket körglädje som sin föregångare. Grundreceptet är i princip likadant som hos GT 86 men med nästa generation kan stora förändringar komma.
Från japanska bestcarweb.jp kommer nu rykten om att nästa GR86 kan få hybriddrivlina. Men det är inte den enda stora förändringen då även samarbetet med Subaru väntas avslutas. Nästa GR86 kan därmed komma att byggas på en annan plattform. Troligtvis kommer att baseras på en kortad Lexus IS-plattform.

Motorn väntas bli den trecylindriga 1,6-litersmaskinen bekant från GR Yaris och GR Corolla. Hybridisering kan delas med bland annat kommande Toyota Crown och effekten sägs kunna landa på över 300 hästkrafter. Huruvida en hybriddrivlina av denna typ även skulle möjliggöra att behålla den manuella växellådan är oklart. Så är även frågan om ytterligare två viktiga delar som gjort Toyota GT- och GR86 så populära. Det gäller att hålla vikten nere och priset på en relativt låg nivå.