Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa Toyota Prius blir mindre Prius

Nya trender och mindre marknadsandelar gör att Toyotas klassiska hybridmodell kan komma i en helt ny skepnad.

Modellen Toyota Prius är en framgångssaga. Den kom i sin första skepnad redan 1997 och kan utan tvekan ses som en pionjär bland hybridbilar. Nu kan dock modellen som vi känner den vara till ända. Det har tillverkarens chefsingenjör Koichi Kaneko sagt i en intervju med The Detroit Bureau.

– Jag tror inte att Prius kan fortsätta vara som den är, säger han och ser fram emot arbetet med generation fem av modellen som nu är under utveckling.

Generation ett började säljas i Japan 1997. Drar 0,51 l/mil.Generation ett började säljas i Japan 1997. Drar 0,51 l/mil.Generation ett började säljas i Japan 1997. Drar 0,51 l/mil.
Generation ett började säljas i Japan 1997. Drar 0,51 l/mil.

– Vi måste klura ut vad vi ska göra med den. Vi måste hitta en ny riktning, säger Koichi Kaneko vidare.

I USA är Prius fortfarande den bäst säljande hybridbilen men försäljningen i år har sjunkit med 23,2 procent och under november månad såldes bara 3 180 exemplar på marknaden.

Nya biltrender, mer tekniskt raffinerade konkurrenter och anstormningen av helt elektriska bilar ses som orsakerna. Men även konkurrens i de egna leden då hybridtekniken spridit sig till andra modeller i Toyotas palett. Prius kan mycket väl passeras av nya RAV4 Hybrid som i nuvarande utförande är märkets bäst säljande hybridmodell.

RAV4 som hybrid kan mycket väl gå om Prius i försäljningen.RAV4 som hybrid kan mycket väl gå om Prius i försäljningen.RAV4 som hybrid kan mycket väl gå om Prius i försäljningen.
RAV4 som hybrid kan mycket väl gå om Prius i försäljningen.

Prius ska dock fortsätta att vara ett billigt hybridalternativ och inte finnas som el- eller vätgasbil. Som en reaktion på rådande biltrend kan dock nästa Prius mycket väl bli en crossover. En annan möjlighet är att bredda Prius-familjen som i dag består av Prius hybrid, Prius laddhybrid, Prius+ och Prius C. Koichi Kaneko har även pratat om att särskilja Prius-bilarna än mer från Toyota övriga modeller.

Toyota har nyligen presenterat en uppdaterad Prius och redan börjat tänka i nya banor då bilen finns med fyrhjulsdrift.