Nästa Volkswagen Golf blir ultrasnål och annorlunda
Senaste generationen Volkswagen Golf har knappt hunnit bli torr bakom öronen förrän det är dags att blicka framåt mot nästa, åttonde generation. Nya Golf kommer förmodligen att se väldigt annorlunda ut då det mesta hänger på förbrukningen.
Det var hösten 2012 som senaste Golfen avtäcktes på bilsalongen i Paris. Strax därefter var det säljpremiär och så sent som förra sommaren lanserades kombiversionen Sportscombi. Volkswagen Golf generation sju är med andra ord en färsk bil, men det hindrar oss inte att blicka in i framtiden efter nästa generation som tros finnas till försäljning 2019.
Brittiska Autocar har via källor inom Volkswagen spånat lite omkring nästa generation Golf och kommit fram till att det blir en hård nöt att knäcka. Detta baserat på framtida utsläppsregler som jämfört med i dag blir stentuffa (95 gram koldioxid per kilometer år 2020).
En av källorna säger att man undersöker en stort antal aerodynamiska lösningar. Siktet sägs vara inställt på under 90 gram koldioxid per kilometer sett över hela Golfs modellprogram, vilket innefattar allt från bensin- och dieselmodeller till el- och gasdrivna versioner, samt kombinationer av dessa.
Jämfört med i dag måste Volkswagen och alla andra tillverkare hitta nya strategier för att sänka bilars förbrukning. Volkswagen sägs snegla på den karossteknik som de redan använt sig av hos snålbilen XL1 (provkörning på länken) som drar 0,09 liter per mil vid blandad körning. Kostnadseffektivitet utesluter med största sannolikhet kaross i aluminium, däremot kommer karossens att göras så ”hal” som möjligt för att minska luftmotståndet. Där har dock Golfen en nackdel. Medan XL1 är lång och låg är Golf hög och kort, precis motsatsen till vad som är optimalt. Och att revolutionera karossformerna på Golf är allt annat än tänkbart, en av världens mest sålda bilar genom tiderna kan inte ändra form över en natt och tro att folk fortfarande tar emot den med öppna armar. I stället får man optimera karossen på andra sätt. Exempelvis täcka hjulsidor, slank front och för att efterlikna XL1:s långa droppformade kaross så mycket som möjligt finns möjligheten att förlänga takvingen och låta C-stolparna ”växa bakåt” i symbios med takvingen.
Trots att kaross helt i aluminium får anses uteslutet måste Volkswagen tänka på vikten på andra håll. Autocar nämner att tjänstevikten måste ned under 1 100 kilo. Det är cirka 150 kilo lägre än vad de lättaste versionerna av Golf väger i dag.
Dessutom måste man hitta nya vägar att sänka förbrukningen med hjälp av drivlineteknik. Cylinderavstängning som finns på några modeller i dag räcker inte på långa vägar. I stället är svänghjulstekniken en väg att gå, en teknik som Volvo redan fördjupat sig i och kallar FlyWheel KERS. Svänghjulstekniken är en billigare och enklare hybridkonstruktion än vad en elmotor med tillhörande batterier är.
En annan teknik som är under luppen hos Volkswagen är variabel kompression hos motorerna. Denna teknik, som Saab visade upp redan för 14 år sedan men som lades ned av General Motors, tros kunna spara många droppar bränsle.
Frirullning är inget nytt, men det förväntas komma på bredare front i framtiden. Frirullning där motorn stängs av när bilen är i rullning, i både högre och lägre farter samt vid inbromsning, är aktuellt.
Elektriska turboaggregat kan också vara en väg att gå, där turbotrycket på elektrisk väg byggs upp vid retardation och finns redo så fort gaspedalen återigen trycks ned.
Det dröjer alltså minst fem år innan vi får ta del av nästa generation Volkswagen Golf, men redan nu kan vi börja vänja oss vid en Golf som tar ett större kliv framåt än någon tidigare Golf-generation har gjort. Okej, första generationen kanske blir svårslagen men rent teknikmässigt åtminstone. Räkna med att Volkswagen inte är ensamma om att titta på alla ovan nämnda detaljer. De kommande åren blir spännande att följa.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se