Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090322-volvo-xc90-2012
090322-volvo-xc90-2012
090322-volvo-xc90-2012
090322-volvo-xc90-2012

Nästa Volvo XC90 – en första glimt

Det senaste året har det varit så mycket snack om nya Volvo XC60 att storebror XC90 nästan glömts bort och hamnat i skymundan. Om några få år är det dags för andra generationen, men redan nu kan vi bjuda er på en smygtitt.

Ibland gäller det att vara flink i fingrarna. Det var vi när vi fick möjlighet att titta på en intern Volvo-presentation och det helt plötsligt svischade förbi en suv som vi inte riktigt kände igen. En skärmdump senare och vi har en bild att visa er.

Illustrationen, som alltså är Volvos egen, visar med största sannolikhet upp nästa generation Volvo XC90. Tar vi hänsyn till storleken på det vi ser på bilden kan det knappast handla om en XC100, som det har pratats om tidigare. Jämför vi med dagens XC90 ser den storleksmässigt ut att kunna vara arvtagaren, men med betydligt slankare och modernare former än i dag. Den kraftiga midjan består enligt skissen, medan fronten ser ut att hämta inspiration från lillebror XC60 med större grill och uppdragna, men mer kilformade, strålkastare. Bakre takstolpen ser betydligt bredare ut än vad den är i dag och sidorutornas bakre avslutning får en helt ny form som tydligt skiljer sig från både XC60 och dagens XC90. Vad som inte alls verkar stämma på skissen är de bakre dörrarna som helt enkelt är för korta för att vara praktiska.

I slutet av 2007 dök det upp rykten om att andra generationen Volvo XC90 var nedlagd redan innan den hade presenterats. Detta dementerades dock väldigt snabbt av Volvo som hävdade att nästa generation bara är skjuten på framtiden. I stället kommer vi att få se en facelift av nuvarande nästa år, 2010 – året då andra generationen troligtvis skulle ha presenterats enligt den ursprungliga planen. Anledningarna till att nästa XC90 inte presenteras förrän runt 2012, tio år efter första generationens entré, är flera. Dels handlar det om ekonomi, den senaste tiden har stora suvar möts med betydligt kyligare intresse av bilspekulanterna, vilket gör att Volvos fokus först och främst hamnar på mindre modeller som exempelvis kommande nya S60 och V60. Men intresset för stora suvar spås vända inom ett till två år.

Dels handlar det om att gå de framtida avgaskraven till mötes. Man väntar helt enkelt in de nya snålare (turbo)motorer som är på gång inom kort. Volvo har enligt uppgift planer på att slopa V8-motorn till nästa generation, trots att den rankas högt inom Volvo. Dessutom kan vi förvänta oss att nästa XC90 får ta del av Volvos framtida elhybriddrivlina, kanske i kombination med diesel. Ett par dieselalternativ dyker också upp där den snålaste antagligen blir en del av DRIVe-flottan.

Men vi ska kanske ändå inte blicka så här långt fram i tiden – ännu. Hur de närmaste åren ser ut för Volvo Personvagnar vet vi inte. Kommer Ford att behålla sin svenska biltillverkare, kommer företaget att säljas till Kina eller kanske åter bli svenskägt? Frågan kvarstår och svaret har vi förhoppningsvis framför oss inom kort. Men en ny XC90 kan vi nog ändå förvänta oss, om nu inte det osannolika skulle inträffa – att intresset för stora suvar helt försvinner.

Läs mer

Tester och provkörningar