Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080702-vw-polo-mk5-scirocco
080702-vw-polo-mk5-scirocco
080702-vw-polo-mk5-scirocco
080702-vw-polo-mk5-scirocco

Nästa VW Polo blir med Scirocco

Snart är det dags för en ny generation av Volkswagens småbil Polo att titta fram. Enligt färska uppgifter blir Polo den första bilen att anamma en ny designlinje från VW som sägs innehålla en hel del influenser från nya Scirocco. Det bådar gott!

Nuvarande Volkswagen Polo är inne på sin fjärde generation om man bortser från alla facelifts som ägt rum mellan varven. Den som rullar ute på gator och torg i dag kom så tidigt som 2001, med en facelift genomförd för tre år sedan. Alltså är det i allra högsta grad dags för en ny generation att ta plats, vilket troligtvis sker nästa år.

I samband med lanseringen av nya Polo sker också lanseringen av en ny designfilosofi som sägs innehålla en mer stiliserad och enklare profil, något av en tillbakagång till det klassiska formspråket från Volkswagen. Polo väntas också få en front som lånar flera drag från comebackande Scirocco. Dagens Polo vinner knappast några tävlingar i tuffhet men med lite hjälp från Scirocco kan det helt klart bli annorlunda på den fronten.

Nya Polo kommer att behålla ungefär samma format som dagens modell. Medan utsidans längd, bredd och höjd bibehålls så växer utrymmet inuti bilen samtidigt som inredningen uppgraderas och även här influeras av det vi nyligen sett i Scirocco. Enligt brittiska AutoExpress kommer nästa generation Polo att dela bottenplatta, PQ25, med nya Seat Ibiza.

Till en början kommer Polo med en rad bensinmotorer från 1,4 till 1,6 liters volym. Utöver det finns det också ett par olika dieselalternativ att välja mellan. Prestandamodellen är en GTI med 170 hästkrafter. Raka motsatsen till den är BlueMotion-versionen som sparar både dyra droppar och miljön. Enligt uppgifter ska den bli snålare än dagen BlueMotion-Polo med en snittförbrukning på drygt 0,31 liter per mil.

Som vanligt är det aktuellt med tre- och femdörrarskaross men det finns chans att Polo även kommer i coupé och/eller cabrioletutförande samt som suv och mpv.

Läs mer