Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda e klarade inte att nå högsta betyget...Honda e klarade inte att nå högsta betyget...Honda e klarade inte att nå högsta betyget...
... och Hyundai i10 var ännu längre ifrån att klara det.... och Hyundai i10 var ännu längre ifrån att klara det.... och Hyundai i10 var ännu längre ifrån att klara det.
1 AV 2
Honda e klarade inte att nå högsta betyget...
Foto: Euro NCAP
2 AV 2
... och Hyundai i10 var ännu längre ifrån att klara det.
Foto: Euro NCAP

Nederlag för Honda e och Hyundai i10 i Euro NCAP

Sju nya bilmodeller har krocktestats av Euro NCAP och resultaten är blandade. Kusinerna Audi A3 och Seat Leon briljerar, men småbilarna Honda e och Hyundai i10 gör bort sig.

Krocktestorganisationen Euro NCAP publicerar i dag resultaten för årets sista omgång av krocktestade bilar och den här gången har de betat av hela sju nya bilmodeller. Allt från lilla Hyundai i10 till stora Land Rover Defender. 2020 års krocktester skiljer sig från tidigare år, inte bara för att de är betydligt färre än vanligt (totalt elva) utan även för att de är striktare än någonsin.

Euro NCAP ser vartannat år över sitt sätt att krocktesta bilar och under 2020 har man fokuserat på utökat skydd för de åkande, bland annat när det gäller sidokollisioner och dess påverkan på de som sitter sig i bilen. Man har också börjat använda en rörlig, deformerbar barriär (kallad MPDB) vid frontalkrockstesterna. Den gör det lättare att utvärdera skyddet för de som sitter i bilen, men analyserar också hur bilens frontstruktur bidrar till skyddet och hur snäll eller tuff den är mot en annan bil.

För första gången undersöker Euro NCAP också skyddet på motstående sida av bilen, med fokus på föraren men också risken för att föraren och framsätespassageraren ska stöta samman vid en sidokollision.

Nya Audi A3 var en av fem bilar som i denna krocktestomgång lyckades få högsta betyg.Nya Audi A3 var en av fem bilar som i denna krocktestomgång lyckades få högsta betyg.Nya Audi A3 var en av fem bilar som i denna krocktestomgång lyckades få högsta betyg.
Nya Audi A3 var en av fem bilar som i denna krocktestomgång lyckades få högsta betyg. Foto: Euro NCAP

För VW-gruppskusinerna Audi A3 och Seat Leon blev det toppbetyg. Enligt Euro NCAP matchar de Volkswagen Golfs betyg från i fjol, men får extra plus i kanten eftersom de har uppdaterats med ett krockkudde i mitten som hindrar föraren och passageraren från att stöta ihop. Leon anses dessutom vara snäppet vassare eftersom den har en frontdesign som ger något bättre skydd för vuxna passagerare vid en frontalkollision.

Pickupen Isuzu D-Max får inga rekordhöga poäng i delmomenten, men får ändå fem stjärnor och extra beröm av Euro NCAP eftersom pickupsegmentet generellt inte håller högsta säkerhetsstandard. D-Max får dock bra betyg, delvis tack vare välfungerande autobroms och en central krockkudde. Däremot är fronten aggressiv mot andra fordon. Land Rover Defender och Kia Sorento får samma omdöme – hög nivå på säkerhetsutrustningen men elaka mot andra i en kollision.

Honda lilla elbil e får bara fyra stjärnor enligt Euro NCAP:s nya, tuffare bedömning och det är utbudet av aktiva säkerhetssystem som anses vara för begränsat.

Sist, minst och sämst i gänget är Hyundai i10 som får svidande kritik. I ett av frontalkrockproven noterar Euro NCAP att förarens pelvis kan glida framåt, under säkerhetsbältet. Det här kallas tydligen ”submarining”, vilket på svenska närmast får översättas till ”att göra en u-båt” och det vill man inte vara med om i en bilolycka. i10 har också ett begränsat autobromssystem som inte når upp till samma nivå som andra bilar i samma storleksklass och i10 stannar därför på tre stjärnor.

Audi A3

https://youtu.be/CwdVwF1a6a8

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 89
Barnskydd: 81
Fotgängarskydd: 68
Förarassistans: 73

Honda e

https://youtu.be/g45fF2I4BoM

⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 76
Barnskydd: 82
Fotgängarskydd: 62
Förarassistans: 65

Hyundai i10

https://youtu.be/txhUtH8MzEA

⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 69
Barnskydd: 75
Fotgängarskydd: 52
Förarassistans: 59

Isuzu D-Max

https://youtu.be/TrW-rUnDGlk

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 84
Barnskydd: 86
Fotgängarskydd: 69
Förarassistans: 83

Kia Sorento

https://youtu.be/0UdlQ8OiZ40

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 82
Barnskydd: 85
Fotgängarskydd: 63
Förarassistans: 87

Land Rover Defender

https://youtu.be/naQki7o0msI

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 85
Barnskydd: 85
Fotgängarskydd: 71
Förarassistans: 79

Seat Leon

https://youtu.be/xsMsy_PVgN4

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 92
Barnskydd: 88
Fotgängarskydd: 71
Förarassistans: 80