Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Nedgången i ekonomin leder till minskat bilkörande

Skenande räntor och dyrare drivmedel har ökat kostnaderna för att köra bil. Det har lett till att svenska bilister dragit ned på sitt bilanvändande. 

Fyra av tio bilister har ändrat sina körvanor till följd av det försämrade ekonomiska läget. Den i särklass vanligaste åtgärden är att man har dragit ner på bilåkandet, 29 procent uppger att man kör mindre nu än tidigare. Det visar en undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. 

Vissa har tagit till mer drastiska åtgärder. Åtta procent av de svarande uppger att de har bytt till en billigare bil eller planerar att göra det. Fyra procent säger att de har dragit in på verkstadsbesöken. 

– Kostnaden för att ha bil har ökat och när allting annat också stiger i pris tvingas många till tuffa prioriteringar. Det är inte bara höga drivmedelspriser som gjort bilen dyrare. Skenande räntor slår hårt mot billån och leasingavgifter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, i ett pressmeddelande.

Låginkomsttagare är de som i störst utsträckning har ändrat sitt beteende. Varannan svarande i inkomstspannet 20 000–24 999 kronor per månad uppger att de har gjort en eller flera förändringar i sin bilekonomi. 

Även mellan olika drivmedelsslag finns stora skillnader. Medan 30 procent av bensin- och dieselbilsägarna har skurit ned på bilkörandet har bara tolv procent av elbilsförarna gjort samma sak. 

– Elbilsägarna är de stora vinnarna. Trots vinterns prischock på el är driftskostnaden för en elbil fortfarande klart lägre än för en bensin- och dieselbil. Detta gör att elbilsägare inte behöver fundera lika mycket över sina körvanor, säger Daniel Odsberg.