Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Bilvårdsfanatikern Erik Wedberg på Teknikens Värld ger dig do´s and dont´s.
2 AV 2
Foto: Bugatti

Nedklottrad Bugatti dyr samlarbil

När du beställer en ny Bugatti kan du få det lilla extra, bara du betalar för det. Så har en kund gjort och fått Bugatti-skisser på sin Bugatti. 

Bugatti Chiron Super Sport har 1 600 hästkrafter, accelererar från 0 till 300 kilometer i timmen på 12,1 sekunder och kostar sisådär 30 miljoner kronor innan ens momsen är betald. I grundutförande. 

Om man tycker att det är alldeles för billigt kan man ringa Bugattis ”Sur Mesure”-avdelning, som mot rundlig betalning fixar till bilen så att den blir precis så där som du vill ha den. 

Då handlar det inte bara om att pricka för lättmetallfälgar och taklucka i listan för extrautrustning, utan de gör vad du säger åt dem att göra. Vill du att de ska klottra bilskisser på lacken så gör de det. Även om det kommer att se ut ungefär som i marginalerna i det kollegieblock du hade i högstadiet. 

Precis det har en Bugatti-kund begärt och nu är bilen klar att levereras. Bilen, en Chiron Super Sport som fått tillnamnet Golden Era, har fått en tvåtonslack i svart och guld på vilken 45 historiska Bugatti-modeller har ritats, direkt med fri hand på lacken, med specialpennor. 

Lite ser det ut som en sleeve-tatuering.Lite ser det ut som en sleeve-tatuering.Lite ser det ut som en sleeve-tatuering.
Köp.Köp.Köp.
1 AV 12
Lite ser det ut som en sleeve-tatuering.
Foto: Bugatti
2 AV 12
Foto: Bugatti
3 AV 12
Foto: Bugatti
4 AV 12
Foto: Bugatti
5 AV 12
Foto: Bugatti
6 AV 12
Foto: Bugatti
7 AV 12
Foto: Bugatti
8 AV 12
Foto: Bugatti
9 AV 12
Foto: Bugatti
10 AV 12
Foto: Bugatti
11 AV 12
Foto: Bugatti
12 AV 12
Köp.
Foto: Bugatti

Själva klottrandet ska ha tagit 400 timmar i anspråk i en process som Bugatti beskriver som ”skrämmande”, samtidigt som man lovar att bläcket ska vara så stabilt att det håller hela bilens förväntade livslängd. Hela projektet har tagit två år i anspråk. 

På förarsidan finns 19 skisser som dokumenterar Bugattis senare historia, från 1997 och framåt, med modeller som EB110, Veyron och Chiron, liksom märkets W16-motor. På passagerarsidan tittar man bakåt i tiden, fram till dess att det ursprungliga Bugatti gick i graven 1956, med bilar som Type 41 Royale och Type 57 SC. 

Priset? Äh, om du ska hålla på och fråga så har du ändå inte råd. Nu ska bilen ställas ut på Monterey Car Week i Kalifornien, innan den levereras till sin nu något mindre förmögna ägare.