Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080716-nice-zeo-elbil
080716-nice-zeo-elbil
080716-nice-zeo-elbil
080716-nice-zeo-elbil

NICE – en snäll elbil

Miljöbilar som Tesla Roadster och Fisker Karma får mycket uppmärksamhet. Men frågan är om inte lilla Ze-O förtjänar ett större intresse. Lilla brittiska biltillverkaren NICE släpper i höst den lilla och praktiska elbilen Ze-O.

Några av världens största biltillverkare investerar åtskilliga miljarder kronor i forskningsprojekt som ska ta fram effektiva miljöbilar. Men än så länge verkar det vara de små, oberoende och relativt okända tillverkarna som ligger bäst till i elbilsracet. Norska Th!nk har redan satt igång produktionen av sina elbilar City och Ox. Brittiska NICE Car Company ligger inte långt efter. NICE står för övrigt för (No Internal Combustion Engine) och är i Sverige mest känt för de små märkliga mopedbilarna man ser här och där. Bilden du ser ovan är den första på den lilla eldrivna MPV:n Ze-O. Ze-O är inget koncept utan en fullt produktionsfärdig bil som ska premiärvisas på bilsalongen i London senare den här månaden.

Hur fantastisk den eldrivna sportbilen Tesla Roadster än är så känns NICE Ze-O som en betydligt hetare bil. Ze-O är nämligen tänkt att vara en elbil för den vanliga människan, för dem som vill vara miljövänliga men inte har råd att köpa en elbil för nära en miljon kronor. Med sina små, praktiska och överkomliga elbilar kan Th!nk och NICE mycket väl vara något stort på spåren. Åtminstone på pappret är Ze-O en så där härligt enkel bil som många efterfrågar. Julian Wilford, grundare av NICE Car Company, tror att kunderna vill ha enkla och praktiska elbilar och han är övertygad om att företaget får fullt upp efter bilen har presenterats på bilsalongen.

När man tittar på de tekniska specifikationerna grusas dessvärre intrycket något. Ze-O kommer till korta på några kritiska punkter. Topphastigheten är högst beskedliga 90 km/h och batteripaketet klarar inte att driva bilen längre än tio mil. Detta begränsar naturligtvis användningsområdet, men det kanske man kan leva med. Prislappen är desto mer trevlig – drygt 160 000 kronor.

Läs mer