Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080723-nice-mycar
080723-nice-mycar
080723-nice-mycar
080723-nice-mycar

NICE MyCar – Giugiaro-ritad elbil

Britterna på företaget med det trevliga namnet ligger inte på latsidan. Nu visar de sin andra nya elbil inom loppet av en vecka. Nya MyCar är en helt eldriven bil med en plastkaross ritad av Giugiaro.

Just nu är det bråda dagar för det brittiska bilbyggarföretaget NICE (No Internal Combustion Engine). Förra veckan visade de nya Ze-O – en eldriven mini-MPV av enklaste snitt. Nu visar de sitt andra bidrag till den än så länge oexploaterade marknaden för pyttesmå elbilar. Orsaken till att NICE väljer att spotta ur sig två nya bilar på så kort tid är inte mer komplicerad än att bilsalongen i London öppnade under gårdagen, NICE tänker naturligtvis inte gå miste om de möjligheter till publicitet som skapas vid en sådan tillställning. Nya NICE MyCar är en bil som otroligt nog är mindre än Smart Fortwo. Men det är inte storleken, eller snarare avsaknaden av storlek, som är MyCars starkaste kort. Precis som det större och mer förnuftiga syskonet Ze-O är MyCar helt eldriven.

Även om det kan vara svårt att tro försäkrar NICE att MyCar ska kunna frakta två fullvuxna personer på samma gång. För designen av den lilla karossen, som för övrigt består av plast förstärkt med glasfiber, hyrdes anrika Giugiaro in. Och nog får man väl medge att de har lyckats ganska bra, i alla fall med tanke på vad de hade att jobba med. Anledningen till att karossen gjuts i plast i stället för aluminium är helt enkelt att man vill hålla nere vikten och framförallt kostnaden. Hur mycket bilen väger finns det ännu inga uppgifter om, men den ska i alla fall inte kosta mer än 100 000 kronor. För det priset får man exklusiv utrustning som skivbromsar, elektriskt manövrerade fönsterhissar, MP3- och CD-stereo och 14-tums fälgar. Extrautrustningen består av glastak alternativt avtagbart glasfibertak och fälgar som mäter 15 tum.

Men det viktigaste för en elbil återstår. Nämligen hur långt den bemödar att förflytta sig på en laddning. De officiella uppgifterna talar om en räckvidd på 64 kilometer per laddning, och en blyg toppfart på 65 km/h.

Läs mer