Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nikolas grundare hävdade att Badger skulle ha dricksfontän – åtalas av myndigheter

Amerikanska Nikolas kommande pickup Badger har redan skapat stora rubriker. Bland annat efter företagets grundare Trevor Milton påstående om att bilen skulle komma utrustad med dricksfontäner. Ett påstående han hävde ut sig utan att konsultera företagets ingenjörer om det ens var möjligt att genomföra och nu riskerar Milton ett långt fängelsestraff.

Det var i fjol som det USA-grundade bilföretaget Nikola presenterade sin batteri- och bränslecellsdrivna pickup Badger – tänkt att konkurrera med modeller som Ford F-150, GMC Hummer EV och Tesla Cybertruck som redan tagit emot 1,25 miljoner förbeställningar

Nikola stämde för övrigt Tesla, inte på grund av namnet, utan för att man ansåg att Teslas eldrivna lastbil Semi var för lik deras egen kallad Nikola One, vilket man också fick delvis rätt för i domstol. Nu är man aktuella på nytt, den här gången ”tack vare” ett något ogrundat påstående från företagets grundare Trevor Milton, som nu står åtalad av amerikanska myndigheter.

Han uppgav nämligen att Badger skulle anlända med en dricksfontän inmonterad i bilen. I en tweet för drygt ett år sedan skrev Milton att Badger skulle producera ”fint, kallt och rent dricksvatten” och att bilen skulle kunna skapa sin egen spolarvätska till vindrutetorkarna. Efter att ha förhörts av amerikanska åklagare visade det sig att Milton hade gjort dessa uttalanden utan att veta om det ens var möjligt att genomföra.

Invändig vy av Nikola Badger – utan någon dricksfontän i sikteInvändig vy av Nikola Badger – utan någon dricksfontän i sikteInvändig vy av Nikola Badger – utan någon dricksfontän i sikte
1 AV 2
Invändig vy av Nikola Badger – utan någon dricksfontän i sikte
2 AV 2

Enligt åklagarna ska Milton ha, bara dagar efter att ha skickat ut tweeten, googlat om det gick att sätta in en dricksfontän i en vätgasbil. Han ska ha sökt efter ”om du kan dricka vatten från en bränslecell” på nätet. USA:s värdepappers- och börskommission, som står för åtalet, menar att Nikolas medarbetare ska ha blivit överrumplade av Miltons påstående då han inte konsulterat någon ingenjör kring möjligheten att installera en fontän i bilen.

Åtalet gäller ett påstått bedrägeri där myndigheterna menar att Milton har konspirerat för att lura investerare att köpa aktier i Nikola och har gjort så genom missledande uttalanden om företagets produkter, teknik och framtida försäljningspotential. När aktien stod som högst räknades Trevor Milton till de 100 rikaste personerna i världen. Skulle han fällas riskerar han 20-25 år i fängelse.