Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bilprovningen

Nio av tio vill ha krav på synkontroll för att behålla körkort

En ny undersökning visar att 91 procent av Sveriges bilister vill ha en lag om synkontroll vid körkortsförnyelse.

Varje år genomför Bilprovningen i samarbete med Synoptik sedan 2008 en undersökning de kallar Synbesiktningen, ett syntest av ett urval bilförare. Enligt denna undersökning är det så många som 650 000 bilister i landet som kör trots att deras syn är så dålig att den inte uppfyller kraven för att ta körkort. Minst 0,5 i synskärpa med båda ögonen enligt Transportstyrelsen.
– Vi vet att det kan vara svårt att själv upptäcka försämringen eftersom synen förändras gradvis med åldern. Bevisligen har vi cirka 650 000 bilister som inte borde finnas ute på vägarna med den synskärpa de har i dag. En lag som kräver syntest vid körkortsförnyelse skulle förhindra detta och därmed öka trafiksäkerheten i Sverige, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Synbesiktningen 2020 visar att 91 procent av de tillfrågade vill se ett ladkrav för återkommande synkontroller i samband med att körkortet förnyas var tionde år. I dagsläget saknas något sådant krav och det enda syntest som genomförs är i samband ansökan om lämplighetsintyg när man tar körkort.
Enligt Trafikverkets siffror från 2019 fanns det då 6 548 000 utfärdade körkort i Sverige och enligt denna undersökning är det alltså tio procent av dessa som inte skulle få ta körkort i dag på grund av för dålig syn. En hög siffra men ändå längre än föregående år då 700 000 bilister ansågs ha olagligt dålig syn.
– Sverige är sedan länge en förebild på trafiksäkerhetsområdet, ändå belyser Synbesiktningen att det går att göra ännu mer för att nå Nollvisionen. I ett flertal andra länder i EU genomförs återkommande synkontroller efter att man tagit körkort, något Sverige borde ta efter och införa vid körkortsförnyelsen, inte minst eftersom det är efterfrågat av bilisterna själva, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Resultat från Synbesiktningen 2020

• 10 procent har en olaglig syn, dvs. en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.
• 97 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert.
• 91 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse.
• 79 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 55 års ålder eller tidigare.
• 85 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart femte år för att köra trafiksäkert.

https://www.youtube.com/watch?v=dlhoqypB4SA&feature=youtu.be&ab_channel=BilprovningenSverige