Nissan Bladeglider Foto: © 2013 Nissan

Nissan BladeGlider officiell – snart i produktion

Nissan kommer att visa ett av de mest innovativa koncepten på Tokyosalongen. Men märkligt nog är elsportbilen BladeGlider samtidigt en av de konceptbilar som har närmast till serietillverkning.

Nissan har mycket nytt på gång just nu, du missade väl inte gårdagens lansering av helt nya Qashqai? Nissan fortsätter att roffa åt sig uppmärksamhet genom att visa konceptbilen BladeGlider som ska ställas ut i Tokyo om några veckor. Inte helt oväntat har Nissan tagit vara på uppmärksamheten kring de två racerbilarna Deltawing och nya ZEOD RC. Precis som dessa två är BladeGlider en låg och extremt aerodynamisk sportbil med framhjulen tätt ihop.

 Vad som däremot är oväntat är att Nissan säger att BladeGlider inte bara är ett framåtblickande koncept utan att den faktiskt är en förhandstitt på en kommande sportbil från Nissan som kan komma att sättas i produktion redan inom tre års tid.

 Nissan har helt enkelt fastnat för det där med att flytta ihop framhjulen. På BladeGlider sitter de med bara en meter mellan sig. Fördelen med det är enligt Nissan att luftmotståndet minskar eftersom frontarean blir mindre och att det går att uppnå högre kurvhastighet. Dessutom hamnar nästan all vikt på bakhjulen, BladeGlider har en viktfördelning på 30/70.

 I presentationen av BladeGlider går Nissan tyvärr inte in på några detaljer, de säger bara att den drivs av två elmotorer som sitter i vardera bakhjul och att kraften kommer från litiumjonbatterier. När BladeGlider är redo för serieproduktion säger Nissan att den mycket väl kan bli företagets första bil med navmotorer.

 BladeGlider ser ut att kunna bjuda på en verkligt unik körupplevelse. Som förare sitter man i mitten med två passagerare snett bakom och man sitter i en cockpitliknande miljö.

https://youtu.be/AjPaNiwmOEQ?width=575&height=353