Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan Extrem
Nissan Extrem
Nissan Extrem
Nissan Extrem

Nissan Extrem – tuffing med stänk från både Saab och Volvo

Här har vi en bil med extrema linjer, inte undra på att Nissan döpte den till Extrem. Detta crossoverkoncept bjuder inte bara på originalitet utan också lite linjer och idéer från Saab och Volvo.

Den må se stor ut, men i själva verket är konceptbilen Nissan Extrem relativt liten med sina 3,85 meter på längden. Därmed är den ännu mindre än Volkswagens konceptsuv Taigun som visar upp sig på samma ställe som Extrem, nämligen på bilsalongen i Sao Paulo. Men medan Volkswagens bil känns produktionsmässig får vi nog lov att säga att Nissans inte är riktigt lika nära även om de vill ge sken av det. Men man kan aldrig vara säker med Nissan. De har en förkärlek för former som inte följer någon stel modeagenda.

 Extrem är skapad specifikt för den brasilianska marknaden och ska enligt Nissan återspegla de brasilianska färgerna och den spänning som det brasilianska levernet innebär. Till sin hjälp har man tagit en exklusiv Solar Cortex-karossfärg i djuporange metallic som kontrasteras av silverfärgade detaljer och mörkgrått. Fronten utgörs främst av en stor grill med ett tydligt Nissan-emblem. Strålkastarna är en variant på 370Z:ans diton. De stora hjulhusen sväljer 19-tumshjul, varken mer eller mindre, för det rätta utseendet. Den sportiga taklinjen och glasytorna känns hämtade från Saab (okej då, Nissan GT-R och 370Z också om man är på det humöret). Du som kommer ihåg 9-X BioHybrid, 9-3X Concept och 9-X Air Concept ser garanterat likheterna. Men det finns även en detalj hämtad från Volvo, men det gäller att spetsa ögonen för att hitta den. Tips: titta på A-stolparna. Ser du att dessa har hål i sig på ungefär samma sätt som Volvos konceptbil SCC från 2001? Hålen gör att man kan ”se igenom” A-stolparna och utökar därmed synfältet.

 Nissan Extrem är trots sin litenhet tänkt för fyra åkande i en 2+2-säteskonfiguration samt bagage som via ett smart system både kan skyddas från insyn och tas med när man lämnar bilen.

 Maskinellt drivs Extrem av en direktinsprutad turbomotor, DIG-T på Nissan-språk, med cylindervolym på 1,6 liter. Någon effekt nämner inte Nissan men 190 hästkrafter är mest sannolikt enligt uppgifter som figurerar på nätet. Nissan ser framför sig att Extrem ska finnas med både fyrhjulsdrift och framhjulsdrift.

 Man berättar ingenting om planerad produktion. I stället nämner de att detta är en tydlig vink över hur provokativ och kaxig formgivning de är kapabla till i framtiden. En Juke-lillebrorsa kanske?

FILM: Nissan Extrem

https://youtu.be/I-uJ8yNow9c?width=565&height=347