070131_nissan

Nissan going green

När Nissan presenterar sitt ”Green Program 2010” är det förbättrad bränsleekonomi och minskade utsläpp av växthusgaser som står i fokus. 

Bland annat kommer Nissan att följa Volkswagen i spåren och ta fram en trelitersbil, alltså en modell som drar max 0,3 liter milen vid blandad körning.

Till 2010 ska även en hybridmodell som bygger på Nissans egen teknologi finnas på marknaden. Nya ”gröna” Nissan Altima som börjar sälja på den amerikanska marknaden innehåller teknologi som Nissan köpt in utifrån.

Nissan har också hamnat på efterkälken när det gäller flexifuel-modeller som bland annat kan köras på E85. Senast 2010 ska den bristen vara avhjälpt. Här kan man säkert få hjälp av koncernbrodern Renault som har hunnit längre på området.Men att Nissan skulle ligga efter i utvecklingen på ett par punkter vill man naturligtvis inte erkänna.

– Filosofin bakom vår produktutveckling bygger på att leverera rätt teknologi vid rätt tid, till rätt marknad och det rätta värdet för kunden, säger Toshiyuki Shiga, på Nissan Motor Company.

Förutom sänkta utsläpp av koldioxid kommer Nissan att prioritera renare avgaser och bilmodeller som är lättare att återvinna.På längre sikt fortsätter Nissan att storsatsa på bränslecellsteknologin. Men på detta område sätter man ingen tidtabell. Det gör man inte heller när det gäller ett av de hetaste forskningsområdena i bilvärlden just nu: framtagandet av en plug-in-hybrid, där batterierna alltså kan laddas upp via en sladd i väggen.Däremot utlovar Nissan säljstart för en ny generation elbilar i början på nästa decennium.