Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081027-infiniti-gt-r-sedan
081027-infiniti-gt-r-sedan
081027-infiniti-gt-r-sedan
081027-infiniti-gt-r-sedan

Nissan GT-R blir Infiniti med fyra dörrar

Redan i början av året gick ryktet om att Nissan GT-R skulle förvandlas till en fyradörrarssedan i Infinitis händer. Nya uppgifter säger nu att Nissan redan har gett grönt ljus åt en fyradörrarsversion av GT-R under Infiniti-märket.

I början av året citerade Motortrend insiderkällor som sa Nissan hade långt gångna planer på en fyradörrarsversion av GT-R. Den kommande sedanen uppgavs få ett helt nytt utseende, dock med samma teknik som GT-R under skalet. Uppgifterna avfärdades dock av de flesta som tämligen osannolika. Men de som gjorde det kan nu komma att bli överbevisade. Rykteskarusellen om en GT-R med fyra dörrar har nämligen satt igång igen sedan den ansedda brittiska motortidningen Auto Express hänvisar till källor inom Nissan.

Enligt Auto Express källor har den omtalade bilen redan fått grönt ljus från Nissan-ledningen. Det är emellertid inte tal om någon kopia av GT-R med påklistrade Infiniti-märken. Enligt Auto Express handlar det om en i stort sett ny bil som delar en hel del med Nissan GT-R. Förutom ett extra dörrpar uppges bilen få en ny drivlina med en något mindre motor. Den vältrimmade dubbelturbo-V6-motorn på 473 hästkrafter i Nissan GT-R hänger inte med till Infinitis sedanversion. Infiniti uppges istället stoppa ned en 420-hästarsversion av den fem liter stora V8-motorn som till vardags sitter i suven FX50 (som för övrigt kommer till Europa under hösten). Fyrhjulsdriften från Nissan GT-R följer dock med till Infiniti-versionen. Auto Express tror att Infinitis GT-R kommer att bli en stark konkurrent till Porsche Panamera, BMW M5 och liknande prestandasedaner.

Anledningen till att bilen ska lanseras under Infiniti-flagg uppges vara att den ska riktas mot en mer komfort- och premiuminriktad kundgrupp. Vi kan alltså vänta oss en någorlunda komfortinriktad bil med mjukare sättning än Nissan GT-R. Enligt Auto Express har Nissan till och med bestämt när bilen ska lanseras. Det talas om en premiärvisning under den tidigare delen av 2011. Den europeiska marknaden, såväl som den amerikanska och japanska är aktuella. En sedanversion av GT-R låter klart lockande, och den skulle säkerligen göra mycket till för att höja Infinitis status, inte minst på den europeiska marknaden.

Läs mer

TV-TV